Region

Evo kako će izgledati svadbe u regionu: Bez čestitanja, sa maskama...

Izvor mondo.rs Izvor Kurir

Evo kako izgledaju svadbe u Srbiji. Hoće li ovako biti i kod nas?

Izvor: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Međutim, spisak od 500 zvanica krenite već sad da skraćujete i gledajte da ne prelazi 150. Samo mladenci, kumovi i matičar, sa sve zaštitnim maskama i rukavicama i uz propisanu udaljenost, tako izgledaju vjenčanja za vrijeme vanrednog stanja u Srbiji.

U Beogradu za ovih gotovo mjesec i po dana, na ovaj način sklopljeno je više od stotinu brakova.

Posle vjenčanja u svadbenim salama pri opštinama, mladenci su sa kumovima išli na ručak pravo kući, jer ni restorani do prekjuče nisu radili.

Iz Sekretarijata za upravu grada Beograda kažu da se i svakodnevno već zakazana vjenčanja pomjeraju za druge termine na zahtjev mladenaca. A takva situacija nije samo u Beogradu, već u cijeloj Srbiji. Međutim, oni koji bi osim registracije u opštini da imaju i svadbeno veselje, najbolje da svoje “sudbonosno da“ pomjere za drugu polovinu juna.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da je stav većine epidemiologa da se u drugoj polovini juna dozvole i svadbena veselja.

“Oni koji su planirali svadbu za drugu polovinu maja, neka je odlože za mjesec dana. Ništa ne gube ni svatovi ni mladoženja ni mlada, a imaćemo daleko mirniju situaciji u junu, bar prema ovoj epidemiološkoj prognozi”, navodi Tiodorović.

Oni koji uveliko prave spisak, nek se ne rasplinjuju. Epidemiolog Tiodorović kaže da ipak ne treba očekivati, bar ne u početku, da svadba ima više stotina gostiju.

“Niko ni od naših susjeda nije odjednom dopustio veliki broj ljudi. Ni u Evropi nemate slobodno 500 ljudi. Svi su se ograničili na 50 do 100 ljudi. Moguće je da ćemo mi tada imati procjenu koja će biti bolja, sadržajnija, sigurnija i da ćemo na osnovu toga reći da je u redu da bude, na primjer, 150 ljudi. Ali će i dalje morati da se poštuju mjere u smislu da u tom restoranu gdje slave prođu kroz dezo-barijeru, da tu budu dezinfekciona sredstva, da konobari nose maske i drugo”, rekao je epidemiolog.

Pogledajte i naš prilog:






Tagovi