Region

U BiH u poslednja 24 sata najviše zaraženih od početka epidemije!

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Beta

Ministar zdravlja ocenjuje da je povećan broj novozaraženih rezultat popuštanja mera i opuštenijeg ponašanja građana!

Izvor: Tanjug, Brian Inganga/AP

U poslednja 24 časa u BiH su registrovane 94 osobe pozitivne na korona virus, čime je broj obolelih u ovoj zemlji porastao na 1.651. Do sada su od posledica korona virusa preminule 64 osobe, dok ih se 695 oporavilo od bolesti.

U Republici Srpskoj registrovano je 60 novih slučajeva virusa korona, čime je broj zaraženih u ovom entitetu BiH povećan na 767.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić rekao je da se radi o 22 osobe iz Banjaluke, sedam iz Laktaša, pet iz Doboj, četiri iz Kotor Varoši, po tri iz Čelinca, Oštre Luke i Prijedora, po dve iz Prnjavora, Kozarske Dubice, Gradiške i Kneževa, po jedna osoba iz Dervente, Šipova Nevesinja, Trebinja, kao i jedna osoba iz Brčko distrikta.

Naveo je da su među novozaraženim i tri lekara i jedna medicinska sestra koji su zaposleni u UKC-u.

Šeranić je ocenio da je porast novozaraženih posledica "popuštanja discipline pojedinaca u pridržavanju propisanih mera".

"Cela zajednica se ponaša opuštenije nego ranije kada smo imali drugačije brojeve nego sada", kazao je on.

On je precizirao da je pozitivno oko osam odsto od broja testiranih u protekla 24 časa, dok je do sada bilo oko pet posto.

Prema njegovim rečima, rast broja zaraženih se "delimično može povezati sa okupljanjima za uskršnje praznike", ali i drugim okupljanjima i činjenicom da mnogo manje ljudi nosi maske, te da su pojačani pritisci za slabljenje mera.

"Planirali smo ublažavanje mera, ali postepeno, sedmicu po sedmicu, da bismo pratili pokazatelje. Vrlo ozbiljno ćemo razmotiriti mere koje ćemo donositi za naredne praznične dane", kazao je Šeranić.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u poslednja 24 časa potvrđena su 34 nova slučaja zaraze koronavirusom u Federaciji BiH, što predstavlja veliki skok u odnosu na prethodne dane.

Novozaražene osobe su iz Maglaja, Zavidovića, Žepča, Cazina i Bosanskog Petrovca.

Ako se uzme u obzir da je u RS registrovano 60 novih slučajeva a u Federaciji BiH 34, ovo je najveći broj novozaraženih u jednom danu u BiH od početka pandemije.