Region

ISTRULIĆE PARE, dok se Bosanci dogovore

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Savet ministara BiH ni danas nije uspeo da deblokira sredstva MMF- u iznosu 333 miliona evra, koja su doznačena na račun Centralne banke BiH za sanaciju posledica korona virusa.

Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/darkojow

Građani Bosne i Hercegovine možda neće imati korosti od MMF-a jer njihovi političari ne mogu da se dogovore. 

Pozivajući se na svoja saznanja, sarajevski portal Klix piše da je ministar finansija u Savetu ministra Vjekoslav Bevanda (HDZ) na sednici umesto jedne ponudio dve odluke za povlačenje sredstava MMF-a.

Prema jednom predlogu koji je jednoglasno usvojen Bevandi se daje ovlašćenje za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava instrumenata za brzo finansiranje (RFI) od MMF-a.

Međutim druga odluka, koja je ponuđena u okviru ovog paketa nije usvojena, a odnosi se na raspored sredstava instrumenata za brzo finansiranje.

To znači da će sredstva MMF-a koja su na računu Centralne banke i dalje biti blokirana.

Portal piše da je u ovoj odluci i dalje ponuđeno Saveta ministara BiH da kantoni budu subjekti u raspodeli ovih sredstava, što četiri člana Saveta ministara nisu prihvatila.

Prema predloženoj raspodeli sredstava entitet Federacija BiH bi trebalo da dobije 61,5 posto, entitet Repubika Srpska 27,5 posto, a Distrikt Brčko jedan posto (od FBiH i RS po 0,5 odsto).

Ministri koji su bili protiv smatraju da kantoni ne mogu biti subjekti u ovom aranžmanu jer se FBiH za njih zadužuje i vraća dug.