Region

I kod Slovenaca je državni posao "majka"

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

I ekonomska kriza zbog pandemije korona virusa pokazala je da ipak nije isto kada radite i za (dobru) privatnu firmu i kada imate čuveni "državni posao". Čak i u "evropskoj" Sloveniji.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Dok se kod privatnih preduzeća dele otkazi i smanjuju plate zbog ekonomske krize izazvane pandeijom covid-19, čak i u dobrim firmama kakvo je Gorenje, oko 90 posto javnih službenika u Sloveniji dobiće stimulativne nagrade, u suštini, samo zato što rade svoj posao. Formalno obrazloženje je, naravno, drugačije pa će prosečno 25 odsto na platu dobiti zbog, kako je saopštila Vlada, "zdravstvenih rizika i povećanih radnih napora kojima su izloženi za vreme epidemije korona virusa".

Koliko će iznositi taj dodatak za pojedine kategorije odlučivaće nadređeni za svakog pojedinog zaposlenog, a Vlada je objavila da je za tu svrhu namenila 98 miliona za razdoblje od 12. marta, kad je proglašena epidemija, pa do kraja maja, do kada je na snazi "megazakon" o državnoj pomoći za privredu, građane, poslodavce i zaposlene koje je pogodila korona kriza, prenela je Hina.

Dodaci na platu već se koriste pri sadašnjoj isplati mart, a budući da je epidemija počela sredinom marta u masi za sve javne službenike oni za to razdoblje iznose 39,2 miliona evra.

Od ukupnog fonda za dodatke za povećane napore skoro polovina rezervisana je za zaposlene u zdravstvenom sektoru, a ostalo za organe u sastavu Vlade i ministarstava, većinom na državne službenike poput policajaca, zatvorskih čuvara, vojnika, radnika civilne zaštite i službe za zaštitu i spašavanje, objavila je Vlada nakon sednice.

Najveća doputena visina kriznog dodatka za korona krizu iznosi 100 posto na osnovnu platu, a veruje se da će je dobijati zdravstveni radnici poput lekar i medicinskog osoblja na odeljenjima intenzivne nege, gde se leče najteži oboleli od covida-19, a visinu dodatka određivaće šefovi tih ustanova, odnosno oni koji su pojedinim zaposlenima nadređeni i poznaju njihov rad.

Tagovi