Region

Kon OTKRIO kada se ukida vanredno stanje i dokle će trajati epidemija

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor RTS

Utisak je da virus polako slabi i to se može videti na osnovu sve većeg broja blagih i asimptomatskih slučajeva, kaže epidemiolog Predrag Kon.

Izvor: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

 Opasnost u sedmoj nedelji ponovo može da bude ulaz u nek kolektivne centre i svi koji počinju da rade moraju da poštuju mere zaštite, rekao je Kon.

Istakao je i da će se kraj približiti kad izađemo iz osme nedelje, a da se od desete do dvanaeste nedelje može očekivati da nema epidemije ali je sve manje verovatno da će virus nestati i njegovo prisustvo će se pratiti i tokom leta.

"Vanredno stanje je nešto što će prvo da se skine ali pred sobom imamo i određene praznike i vremena kada se okupljamo", rekao je Kon.

On je dodao da je realno da se posle toga skine vanredno stanje, pre toga je manje verovatno.
"I u okviru epidemije postoje mere kao što je zabrana okupljanja, rada škola. Prema tome postupno će to da se uvodi", rekao je dr Kon.
Popuštanje mera je već od danas počelo.
Građani stariji od 65 godina, moći će počev od danas, utorkom, petkom i nedeljom da izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do 1 sat iza ponoći, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

Od danas dozvoljen je i rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.