Region

Zeman šalje zbunjujuće poruke: Da li su Česi spas za ovu letnju sezonu?

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Iako je ranije hrvatski premijer Andrej Plenković naveo da bi mogao biti stvoren određeni model putovanja, poput "turističkog mosta", kako bi turisti iz Češke mogli doći ove letnje sezone u Hrvatsku, češki predsednik Miloš Zeman je poslao nešto drugačiju poruku.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/AygulSarvarova

Predsednik Češke Miloš Zeman je rekao u intervjuu za radio da bi trenutna ograničenja na granicama trebala da traju godinu dana "kako putnici ne bi doneli novi talas zaraze sa putovanja u zemlje u kojima se epidemija još nije završila".

Zeman je Česima poručio da ovog leta uživaju u lepoti vlastite zemlje budući da će putovanja u druge države biti zabranjena cele godine zbog pandemije korona virusa.

Češka je ranije ove godine nametnula zabranu ulaska u zemlju i izlaska iz nje kako bi suzbila širenje novog korona virusa, a iz te zabrane napuštanja zemlje izuzeti su oni koji putuju na posao, vozači kamiona i osobe koje imaju važne razloge za odlazak u drugu državu, kao što je medicinsko liječenje, piše Tportal.hr.

Turističke agencije i ranije su zatražile da se barem dopuste putovanja u Slovačku i Hrvatsku, koje su posebno popularna turistička odredišta među Česima i gde su slučajevi zaraze korona virusom retki, piše agencija dpa, a prenosi Tportal.hr.

Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli je najavio u petak u telefonskoj izjavi za Hinu da će se čuti sa češkom ministrkom Klarom Dostalovom kako bi zajedno našli mogućnost dolaska čeških turista u Hrvatsku, nakon što su o toj temi telefonski razgovarali hrvatski i češki premijer Andrej Babiš.

Oni bi ovi nedelje trebalo da razgovaraju o "turističkom 'mostu".

"Nas dvoje smo određeni da nađemo mogućnosti da se to realizuje, a sa sličnom praksom bismo nastavili i za neka druga zainteresovana tržišta", poručio je Cappelli.

Tagovi