Region

Zvali su ga "srpski Eskobar", umro od korone!

Autor mondo.me Izvor Kurir

Dragoslav Kosmajac (67), koji je danas preminuo od korona virusa u Srbiji, bio je kontroverzna ličnost.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Kosmajac je krajem marta hospitalizovan, a stanje mu je od početka bilo ozbiljno. Nedjelju dana nakon što je utvrđeno da je obolio, Kosmajac je priključen na respirator.

Virus mu je zahvatio oba plućna krila i on je jutros izgubio bitku za život.

Ko je bio Dragoslav Kosmajac?

Domaća javnost ga je smatrala narko-dilerom i nazivala "srpskim Eskobarom" i "srpskim Al Kaponeom", ali Kosmajac u Srbiji nije osuđivan.

Poznato je da je 90-ih godina prošlog vijeka sa Radetom Ćaldovićem Ćentom, inače bliskim prijateljem Željka Ražnatovića Arkana, harao Bečom, pa je "pao" za pljačke i "odležao" dvije godine u zatvoru.

Pričalo se da je upravo u Beču iza rešetaka upoznao i sprijateljio se sa saradnikom kolumbijskog narko-bosa Pabla Eskobara i da je kasnije tom vezom iz Južne Amerike u Evropu "uvozio" ogromne količine kako heroina tako i kokaina.

Navodno, time je "zaslužio" mjesto u "Bijeloj knjizi" MUP-a, ali ga je "Sablja" zaobišla.

Smatralo se da je od tako stečenih para po Beogradu, ali i širom Evrope, kupio veliki broj nekretnina.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 2014. godine javno je obilježio Dragoslava Kosmajca kao najvećeg narko-bosa u zemlji.

Iste godine je Kosmajac uhapšen u spektakularnoj akciji, kada mu je u kuću upalo 30 policajaca. Tada je procijenjeno da u nekretninama u Srbiji posjeduje više od deset miliona eura, a širom Evrope više od milijardu eura! Međutim, sve te nekretnine bile su na ime neke druge osobe, dok je on zvanično imao prijavljene samo prihode po osnovu invalidske penzije, koju je zaradio kao konobar!

Tada mu je zaplijenjeno 20-ak lokala u Beogradu.

Kada je u februaru 2015. položio kauciju u visini od 200.000 eura, pušten je da se brani sa slobode.

Možda ce vas zanimati

Kosmajcu se na teret nisu stavljali poslovi s drogom, jer za to nije bilo dokaza, već utaja poreza. Kada je taj optužni predlog odbijen, 2016. je optužen za zloupotrebu službenog položaja u podstrekavanju.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i službenik Opštine Zvezdara Dragi Milidrag i geometar Republickog geodestkog zavoda Milan Rapaić za zloupotrebu sa građevinskim zemljištem.

Viši sud u Beogradu imao je problem da pronađe građevinske vještake koji će dati stručno mišljenje u postupku protiv Kosmajca. Vještačenje su, pod izgovorom da nemaju vremena i dovoljno ljudi, odbili Geodetski fakultet u Beogradu i Poljoprivredni fakultet u Beogradu, a potom i Građevinski fakultet u Novom Sadu.

Na kraju su, krajem oktobra 2018, sva trojica oslobođena optužbi uslijed nedostatka dokaza.