Region

U Hrvatskoj 1.495 zaraženih korona virusom, među njima i 76 djece

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Najnovije informacije o korona virusu u Hrvatskoj...

Izvor: Guliver/Getty images, grejak

Od virusa korona u Hrvatskoj je obolelo 76 djece, a broj ukupno zaraženih osoba je 1.495, dok je 21 lice preminulo.

Poslednja žrtva novog virusa je devedesettrogodišnja štićenica Doma za starije u Splitu, u kojem je do juče potvrđena zaraza 53 lica. Oboljela su 42 štićenika i 11 zaposlenih.

Direktor splitske bolnice Julije Meštrović rekao je danas da većina obolelih iz Doma za starije ima blaže i umerene simptome, a teže samo jedna osoba.

"Moramo uzeti u obzir da se radi o osobama starije dobi i s hroničnim bolestima, pa su oni životno ugroženi", rekao je Meštrović.

On je istakao da su ostali pacijenti oboleli od virusa korona u splitskoj bolnici i dalje isto, devet ih je na respiratoru i stanje im je nepromijenjeno, prenose hrvatski mediji.

Meštrović je istakao da djeca generalno imaju blaže simptome - povišena temperatura, malaksalost, grlobolja, kašalj, proliv ili povraćanje, a da samo manji broj može razviti težu kliničku sliku.

"Za djecu važe ista pravila kao i za odrasle - odstojanje od najmanje dva metra. Ako su djeca u nekom zatvorenom prostoru, bolje je da imaju maske. Najbolje je da djeca i ne ulaze u takve prostore. Ne šaljite djecu u prodavnice i ne vodite ih tamo", naglasio je Meštrović.