Region

Jezive vesti iz Hrvatske: PEDESETORO zaraženih u staračkom domu

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor index.hr

Pre dva dana je ovaj broj bio pet puta manji!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Creative-Family

Hrvatski mediji su pre dva dana preneli da je oko 50 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe, prebačeno je u KBC Split pošto je deset osoba zaraženo korona virusom. Korisnike Doma prevozili su medicinski radnici odeveni u skafandere.

Direktor Doma za starije i nemoćne Ivan Škaričić tada je izjavio da je 15-ak korisnika imalo temperaturu, ali ne visoku, i da su obaveljeni testovi koji su pokazali da je deset štićenika pozitivno.

Sada je ministrarka Vesna Bedeković u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" otkrila da je 42 korisnika splitskog doma zaraženo, kao i osmoro zaposlenih.

"Celi sprat je dezinfikovan, a korisnici premešteni u bolnicu. To će morati da se primenjuje i u drugim domovima. U domovima za stare je svaka temperatura znak za alarm, i u vreme kada nije epidemija korona virusa, jer se radi o ljudima koji su osetljiviji. Ako je bila situacija da je temeperatura već bila, moralo se reagovati", rekla je Bedekovićeva i dodala:

"Svi smo se pitali koji su putevi ulaska virusa. Prema epidemiološkoj slici, postoji mogućnost da je virus ušao preko zaposlenih", rekla je ministarka i otkrila da je "prema podacima koje daje krizni štab, zaraza ušla i u psihijatrijsku bolnicu".

Tagovi