Region

PRONAĐENI ČESI NA JADRANU: Zbog temperature biće testirani na Covid 19

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor jutarnji.hr

Dvojica starijih čeških turista koji su u nedelju popodne manjom brodićem isplovili iz uvale Prezida, na otoku Viru, pronađeni su u ponedjeljak u podne tri nautičke milje jugozapadno od Privlake i u Viru će ih treba pregledati infektolog budući da imaju povišenu tempera

ilustracija
Izvor: MONDO/Mladen Stojović

O koordinisanoj spasilačkoj akciji u zadarskom akvatoriju izvestilo je hrvatsko  Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture navodeći da je potraga počela kada je žena jednog od nestalih javila da se nisu vratili nakon što su oko 17 sati isplovili manjim brodicom na strujni pogon.

Osim jedinica Zadarske kapetanije i Pomorske policije, u akciji su prvo povremeno sudelovala i druga plovila, koja su plovila u području traganja i od kojih je zatraženo pojačano površinsko motrenje.

Prva etapa traganja privremeno je prekinuta protekle noći u 3,50 sati, a druga etapa počela je jutros u pet sati prema planu traganja.

Akcija je uspešno završena u 11,58 sati, kada su službenici zadarske Lučke kapetanije pronašli dvojicu turista tri nautičke milje jugozapadno od Privlake.

Pošto su utvrdili kako spašeni turisti nemaju vidljivih povreda, službenici Zadarske kapetanije prekrcali su ih na spasilački brod, nakon čega su izvestili o njihovu opštem lošem stanju. Angažovana je službu hitne medicinske pomoći, čiji su ih radnici nakon pristajanja u luku Vir preuzeli na daljnju zdravstvenu obradu.

Trenutno se čeka infektolog radi preventivne zdravstvene obrade budući da dvojica čeških turista imaju povišenu telesnu temperaturu, saopšteno je iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.