Region

Hrvatska planira da testira CIJELU populaciju

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Postoje dva načina da se to uradi.

Izvor: Tanjug/AP/Gerald Herbert

Direktor hrvatskog Zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak u razgovoru za RTL Danas detaljno je objasnio ko se i po kojim kriterijumima testira na korona virus jer upravo to je jedno od najčešćih pitanja građana.

"Od samog početka držali smo se smjernica Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i Svjetske zdravstvene organizacije. Prvo je rečeno da se testiraju osobe koje su bile u kontaktu sa pozitivnom osobom ili su boravile na žarišnim područjima i razvile simptome. Kasnije je ECDC promijenio preporuke u smislu da treba testirati svaku tešku respiratornu bolest, a onda opet, prije 10-ak dana da se testira svaka akutna respiratorna bolest za koju ne može da se utvrdi drugi uzrok", rekao je Capak.

On je najavio da će se Hrvatskoj primijeniti testiranje celokupne populacije koje bi trebalo da pokaže da li je neko, možda, "prehodao" korona virus.

"To će se sigurno raditi. Prije nekoliko dana pokrenuli smo pregled literature da vidimo kako će to izgleda u drugim zemljama. Znamo sigurno za kruzer 'Jokohamu', gde je bilo mnogo pozitivnih osoba, a procenat onih koji nisu imali simptome je prilično visok, ali to su posebni uslovi. Populacijske studije još niko nije pokrenuo, ali to ćemo sigurno da radimo. Može se na dva načina: ili se uzme jedna cijela pokrajina pa pregledava ljude ili se napravi tzv. sentinel studija - uzmu se svi pacijenti jednog ljekara opšte medicine i napravi se profil", objasnio je Capak.

I u Srbiji je najavljeno nešto slično, ali kada se pandemija primiri.