Region

Janša najavljuje ukidanje nekih restrikcija za dve, tri nedjelje

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Slovenački premijer Janez Janša ocenio je da bi kroz dve do tri nedjelje njegova vlada moglada počne da ukida neke restrikcije uvedene zbog epidemije korona virusa.

Izvor: Tanjug/AP/Gerald Herbert

Druge mere bi mogle biti ukinute krajem maja ako se građani budu pridržavali pravila socijalnog distanciranja.

On je upozorio da je potreban oprez, prenosi Hina.

"Intenzivno pratimo i ono što se događalo u drugim državama, gdje su mislili da su ukrotili epidemiju pa se ona ponovno razbuktala", kazao je Janša prilikom posete ljubljanskom Univerzitetskom klinickom centru (UKV) i razgovora s vođstvom i lekarima bolnice u kojoj je najviše obolelih od Covida-19.

Po ocjeni slovenačkog premijera, može se očekivati vraćanje života u normalu tek kad zaštitne opreme bude dovoljno i kad se ona bude koristila.

Nažalost, sadašnje prilike, dodao je, trajaće sve dok ne bude djelotvorne vakcine iili leka pritiv Covida 19.

U ljubljanskom UKC-u trenutno je hospitalizovan 51 zaraženi pacijent, a od toga je njih 14 na odijelima intenzivne njege.

U subotu je umrlo šest osoba, a u bolnicama je ukupno 108 obolelih, od kojih je 31 na odijelima intenzivne njege.

Ukupan broj smrtnih slučajeva do sada je 28.

Zaraženo je 997 ljudi, a posebno zabrinjava stanje u domovima za starije, gdje se infekcija proširila na stanare i osoblje, a bilo je i nekoliko prodora koronavirusa u zdravstveni sistem.

U domovima je zaraženo je 49 radnika i 198 starijih osoba koje tamo žive, dok je kod zdravstvenog osoblja do sada koronavirus potvrden u 156 slučajeva.

Pozitivno je što je iz bolnica do sada ukupno kao izleceno otpušteno 98 oboljelih i što se stanje u domovima za starije hitno rešava odvajanjem zdravih od zaraženih i dodatnim zdravstvenim timovima koji se organiziraju po regijama.