Region

SRBIJA: Ko ima 18 godina stvarno DOBIJA 100 €!

Autori mondo.me Georgi Mitev Šantek Izvor mondo.rs

Najavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će ta država da podijeli novac građanima potvrdilo danas odgovorno lice - ministar finansija: Svima po 100 €, rekao Siniša Mali.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Svaki građanin Srbije stariji od 18 godina dobiće u dinarskoj vrednosti 100 €, potvrdio je danas nedjeljnu najavu predsjednika Srbija Aleksandra Vučića ministar finansija te zemlje Siniša Mali.

Finansijska pomoć svakom zaposlenom, nezaposlenom, penzioneru… koštaće državnu kasu 520 miliona eura.

Ovo u svakom slučaju nije "bacanje para" kako se na prvi pogled može shvatiti, već na ekonomskoj struci zasnovana akcija da se podstakne potrošnju kao jedna od moćnih poluga za pokretanje ekonomske aktivnosti i postizanje privrednog rasta.

To seu teoriji zove "novac iz helikoptera", a zapravo se radi o tome da centralna banka transferiše utvrđeni iznos direktno na račune privrednih i fizičkih lica, kako bi podstakla potrošnju.

Ekonomisti Dojče banke su 2016. došli do zaključka da "novac iz helikoptera" može biti značajno efikasnija mjera od tradicionalnih sredstava monetarne i fiskalne politike, koje idu kreditma preko bankarskih kanala i finansijskih tržišta.

Tagovi