Region

Predloženo formiranje zelenih koridora na Zapadnom Balkanu

Izvor MINA

Međunarodna Transportna zajednica, koju čine EU i zemlje regiona, predlaže da se na Zapadnom Balkanu uspostave takozvani zeleni koridori.

Izvor: MONDO, MARIO MILOJEVIĆ

Ti koridori bi se koristili za nesmetani transport osnovnih potrepština, prije svega lijekova i hrane u uslovima strogih mjera ograničenja zbog epidemije koronavirusa, prenosi B92.

Zajednički predlog mjera pripremili su Stalni sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijat CEFTA. Cilj je, kako se navodi, da se olakšaju transport i trgovina osnovnim potrepštinama na Zapadnom Balkanu, jer njihov protok ne smije biti prekinut.

Riječ je o pokušaju da se primjeni više koordinisan i proporcionalniji pristup kao odgovor na izazove sa kojima se i EU i Zapadni Balkan suočavaju u borbi protiv širenja koronavirusa i da niko ne bude podvrgnut prestrogoj izolaciji koja bi dovela do nestašica najnužnijih potrepština.

Predlaže se da se transport i trgovina osnovnim potrepštinama olakšaju preduzimanjem samo onih dodatnih mjera predostrožnosti koje su nužne za sprječavanje širenja epidemije.

Carinska i druga kontrola robe u zakonitoj trgovini i dalje bi ostala pod trgovinskim pravilima CEFTA i pravilima koja proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i partnera na Zapadnom Balkanu.

Tagovi