Region

Nakon 13 godina slobodan:Kapetan Dragan je ovo prvo uradio, a ima i planove

Izvor mondo.rs Izvor Novosti.rs

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, po izlasku iz hrvatskog zatvora u Lepoglavi peške je prešao na granični prelaz Batrovce, gde su ga prvo pregledali zbog korona virusa.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Dragan Vasiljković je u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" rekao da su ga zatvorski čuvari probudili u subotu u zoru, u četiri sata, rekli mu da se obuče, dali papir da je slobodan, a onda mu vezali ruke lisicama i utrpali u policijsko vozilo.

"Lepo sam ih pitao ima li grejanja u kombiju, pitao da li da se obučem bolje... Naravno, grejanje nisu uključili i više od pet sati sam se smrzavao do graničnog prelaza Bajakovo - Batrovci. Tu su me bukvalno izbacili iz marice", rekao je Vasiljković.

Kada su ga policajci spazili odmah su javili nadležnima, pa su ubrzo, kaže, stigli i njegovi prijatelji. 

"Iz izolacije u izolaciju. Ja sam 10 prethodnih meseci bio u samici, ali ovo sada samovanje mi neće teško pasti. Hvala Srbiji što mi je obezbedila odličan smeštaj, kompjuter, telefon", rekao je Kapetan Dragan.

Jedan od predstavnika srpskog otpora u Hrvatskoj tokom rata u toj zemlji devedesetih prepričava i kako su se Hrvati potrudili da mu zagorčaju dan napuštanja zatvora Lepoglave.

Bilo je, kaže, dogovoreno da ga sačekaju prijatelji sa automobilom. Međutim, kaže nam, nije mu data mogućnost ni da ih obavesti da se plan menja već je praktično "otet i odveden".

On dodaje da mu je zabranjen ulazak na teritoruju EU na 20 godina.

Kapetan Dragan je istakao i da je tri puta odbijan njegov zahtev za prevremeno puštanje na slobodu i da je on jedini koji je osuđen za ratne zločine kome kazna nije bar malo skraćena.

On je naveo kako je dao obećanje ostalim Srbima u Lepoglavi koji su ostali na robij i dodao da će državnim organima preneti sva svoja i iskustva ostalih 63 zatvorenika iz "četničkog paviljona" u Lepoglavi.

"Kada dođe vreme za izbore, zatražiću od naroda skupštinski mandat da se glas tih mučenika čuje i u srpskom parlamentu", kaže Vasiljković.

"Prvo sam zatražio da pojedem tri kugle sladoleda od jagode sa čokoladom.To mi je palo na pamet", rekao je Kapetan Dragan o tome šta je prvo uradio.

Dragan Vasiljković je pravosnažno osuđen na 13,5 godina zatvora, a u izdržavanje kazne uračunato mu je i vreme provedeno u ekstradicionom pritvoru u Australiji od osam godina i devet meseci, kao i u istražnom zatvoru u Hrvatskoj.

U tri navrata su mu odbijani zahtevi za uslovno prevremeno puštanje na slobodu, a Hrvatskoj je izručen 2015. godine.