Region

KAJEM SE ŠTO SAM BACAO BOMBE NA SRPSKU DJECU: Ispovijest američkog pilota

Autor mondo.me Izvor Kurir

Da sam znao pravu istinu o situaciji u Srbiji, ne bih učestvovao u bombardovanju, povjerio se Dejl Zelko, američki pilot, svom sadašanjem prijatelju Zoltanu Daniju, koji je sa svojom jedinicom oborio njegov "nevidljivi" F-117A, piše Kurir

Izvor: MONDO/Mario Milojević

"Bombardovanje Srbije je bilo greška i da sam znao pravu istinu, ne bih učestvovao u bombardovanju Srbije!" ovo su riječi koje je američki pilot Dejl Zelko izgovorio pukovniku Zoltanu Daniju, čija jedinica je 27. marta 1999. godine oborila njegov "nevidljivi" avion F-117A.

Dvadeset godina posle zločinačke NATO agresije, Zoltan Dani za Kurir kaže da se sa Zelkom, s kojim se u međuvremenu sprijateljio, redovno čuje.

"Vjerovao je da je drugačije stanje i svi piloti su bili ubijeđeni da u Srbiju donose slobodu i demokratiju. Shvatio je da je pozadina svega bilo nešto drugo i da je Srbija bombardovana iz političkih razloga" priča za Kurir Deni.

Sa Zelkom se čuo i prije nekoliko dana.

"Kaže da mu je žao što je učestvovao u bombardovanju Srbije i da su prevareni. Bili su uvjereni da su dolazili iz humanitarnih razloga da poprave stanje. Da je znao pravu istinu, ne bi u tome učestvovao. Kaje se što je bacao bombe na srpsku djecu", naglašava Dani.

Podsjetimo, četvrtog dana NATO bombardovanja, pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborili su F-117A, američko čudo od aviona izrađeno u stelt tehnologiji, koje je svoju reputaciju "nevidljivog" steklo u Zalivskom ratu u Iraku. Pilota Dejla Zelka su američke snage uspjele bezbjedno da evakuišu, a njegov avion je završio na njivi u ataru sela Buđanovci kod Rume. Nekoliko godina kasnije pukovnik Dani sreo se sa Zelkom i počeli su da se druže.

Iako je prošlo 20 godina, Dani kaže da mu se čini kao da je bombardovanje juče bilo.

"Sve je sviježe. Rane su velike, i među stanovništvom i među našim saborcima, sviježe su i duboke."

Pukovnik Zoltan Dani, komandant 3. diviziona 250. raketne PVO brigade tog 27. marta 1999. godine ušao je u istoriju. Otkrio je šta je za njih bila noćna mora, šta se desilo te sudbonosne noći i kako je izgledao susret sa američkim pilotom kog je "skinuo" sa neba.

"Mi smo se već prije bombardovanja uveliko pripremali za tu situaciju, tako da nas to nije iznenadilo. Pripadnici naše jedinice su bili vrhunski obučeni i to je ulivalo visoko uzajamno povjerenje vojnika i starešina. Svi potrebni dokumenti i planovi, kao i sva najvažnija uvježbavanja su na vrijeme sprovedeni, tako da za nas nije bilo iznenađenja, a kada nema iznenađenja znači da smo potpuno spremni i osposobljeni za izvršavanje borbenih dejstava", rekao je Dani.

Na pitanje da li se plašio američkih SEAD napada raketama koje se same navode prema radarskom odrazu, kaže da njegovu jedinicu nikada nisu uspjeli da pogode.

Američki pilot hteo da školuje sina u Srbiji

Pilot oborenog "nevidljivog" Dejl Zelko razmišljao je da svog sina, koji svira nekoliko instrumenata, upiše u srednju muzičku školu u Srbiji, potvrđuje Zoltan Dani za Kurir. - Kod njih je skupo školovanje, pa sam mu ja predložio da ga pošalje u Srbiju. Rekao sam mu da ću ga prihvatiti kao mog sina, ali su na kraju našli rješenje u Americi - kaže Dani i dodaje da se Zelko nije plašio da pošalje dijete na školovanje u Srbiju.

"Te neprijateljske jedinice za neutralisanje naših radarskih i PVO sistema su stvarno bile noćna mora za nas branioce, ali i za njih smo imali odlično rješenje koje smo uvježbali a kasnije i uspješno sproveli. Naša jedinica je u više navrata bila na meti ali nikada nisu uspjeli da nas pogode i neutrališu."

Pokovnik je opisao i istorijsku noć, kada je postao prvi i jedini čovjek u istoriji koji je oborio "stelt" avion.

"Bili smo na vatrenom položaju blizu sela Šimanovci. Stanica za vođenje raketa je bila ispravna, a uvježbana borbena posluga je bila na svojim mjestima. Oko 20:30 smo dobili naređenje od pretpostavljene komande da pređemo u najviši stepen borbene gotovosti. Na vrijeme smo uočili cilj koji se približavao našoj zoni uništenja, i kada smo dobili odobrenje za dejstvovanje pustili smo ga da uđe u tu zonu. Na potrebnoj daljini smo lansirali dve rakete sistema S-125M - "Neva".

Rakete su, zahvaljujući odličnim operatorima ručnog praćenja i odličnom oficiru za vođenje, izvršile svoj zadatak. Cilj je oboren u 20:42, a nakon toga smo se vrlo brzo premjestili na sledeći položaj. Mi tada još uvijek nismo znali koji tip aviona smo oborili, i već smo bili na narednom položaju, pred zoru, kada smo saznali. Tada sam prekinuo radove na trenutak i pozvao sve prisutne pripadnike jedinice da se u polukrugu okupe oko mene, saopštio im rezultat dejstva i čestitao. To je bio ogroman podstrek za nas a i za sve ostale u Vojsci Jugoslavije i u narodu uopšte", ispričao je za Kurir Dani.

Tagovi