Region

Albanija: Stiglo im 120.000 "Italijana", igraju domine na ulici

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Vlada Albanije angažovala je vojsku da prati poštovanje policijskog časa koji je danas uveden u okviru borbe protiv virusa korona nakon što se pokazalo da građani masovno ne poštuju propisane mere i restrikcije – igraju domine na ulici.

karta albanija kosovo
Izvor: Guliver/Getty images/iStock/dk_photos

Albanci imaju veliku muku u kontroli širenja korona virusa iz bog toga što se oko 120.000 državljana vratilo u zemlju iz Italije odmah nakon što je Albanija prekinula vazdušne i pomorske veze sa tom zemljom pre 12 dana.

Do sada je 76 ljudi zaraženo, a dve osobe su umrle. Trenutno, četiri pacijenta su u stabilnom stanju na intenzivnoj nezi na Klinici za infektivne bolesti.

Albanija priprema još dve bolnice u očekivanju većeg broja slučajeva.

Uprkos naredbi da ostanu kod kuće veći deo dana i zabrane putovanja, mnogi Albanci i dalje se okupljaju u grupama, igraju domine na ulicama i ignorišu preporuke o držanju distance u redovima.

Premijer Edi Rama i lider opozicije LJuljzim Baša apelovali su da građani poštuju policijski čas koji je uveden danas od 13.00 i trajaće 40 sati.

"Svi moraju da su u kućama nakon 13.00. Policija i vojska upotrebiće silu protiv svakoga ko prekrši ovu zabranu, uključujući penzionere, i upotrebiće vodene topove i suzavac ako zatreba", rekao je Rama.

Jedini izuzetak od policijskog časa biće službe za vanredne situacije.

U Tirani su jutros kupci u ogromnom broju pohrlili u prodavnice, markete da bi kupili namirnice, ne poštujući propise o držanju međusobne udaljenosti.

Škole, univerziteti, džamije, crkve, barovi, restorani i teretane su zatvoreni dok su otvoreni supermarketi i apoteke u određenom vremenskom periodu. Nastava se odvija preko interneta.

Tagovi