Region

O prvom preminulom u Srbiji: Virus je jako opasan, nije kao što se činilo

Autori mondo.me Mladen Šolak

Upravnica novosadske klinike govorila je za RTS o prvom smrtnom slučaju u toj zemlji.

Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Premijerka Vlade Srbije u petak je saopštila da je u Novom Sadu zabilježen prvi smrtni slučaj zbog virusa korona.

Preminuli muškarac rođen 1961. godine zaražen je virusom od čovjeka čiji je sin bio u Milanu i koji je takođe u teškom stanju,

O prvom smrtnom slučaju u Srbiji u petak je za Radio-televiziju Srbije govorila Vesna Turkulov, upravnica Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine.

"Uvijek je veliki poraz za nas ljekare kada doživimo ovako nešto. Supruga mu je zdravstveni radnik, ćerka završava studije medicine i sretaće se sa ovakvim situacijama, u kojima morate da saopštite najteže vijesti. Ovaj čovek nije imao punih 60 godina, ali imao je hipertenziju, dijabetes, gojaznost, razne bolesti koje većina građana Vojvodine u tom životnom dobu ima", rekla je profesorka Turkulov.

Ona je naglasila da je važno shvatiti ozbiljnost situacije.

"Virus je jako opasan, to će nam se pokazati još više. Virus nije bezazlen kao što se činilo. Prvo su nam rekli da se ne prenosi lako kao grip, ali nije baš tako. Ima mnogo oboljelih na osnovu kontakata prvih pacijenata. Virus je nov, vrijeme će još pokazati...".

Prema njenim riječima, zdravstveni radnici uradili su sve što su mogli za preminulog pacijenta i pružili su mu preporučenu antivirusnu terapiju.

Turkulov je govorila o onima koji su trenutno na respiratorima.

"Imamo šest pacijenata koji vode borbu za život, a dobili smo i prve i najteže oboljele. Imamo još dva pacijenta na mehaničkoj ventilaciji, u teškom opštem stanju. Ostali su u zadovoljavajućem stanju. Prvi oboljeli se lijepo oporavlja, on je još na bolničkom liječenju".

Takođe, jako je bitno istaći i požrtvovanost zdravstvenih radnika.

"Veliko je požrtvovanje ljekara, zanemarili su privatne i porodične obaveze i stavili su društveni i državni interes iznad svega. To je tim vrhunskih stručnjaka, a nije lako naći ni spremačicu koja je spremna da uđe u karantin. Svima njima treba odati čast. Na čelu smo tih institucija i već dvije nedelje ne spavamo. Svima je teško, ali važno je da se mi ne razbolimo, jer biće problem ako zdravstveno osoblje počne da obolijeva, to se dogodilo u Italiji", dodala je Turkulov.