Region

Ko se ne pridržava kuće izolacije u Republici Srpskoj platiće 300 evra!

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

Zdravstveni inspektori u Republici Srpskoj do sada su doneli 117 rešenja o stavljanju osoba u kućnu izolaciju u vezi sa koronavirusom. Ko se ne pridržava izrečene mere biće kažnjen novčano!

Izvor: Guliver/Getty Images/Zinkevych

Na osnovu procene epidemiologa, a s ciljem sprovođenja preventivnih mera u vezi sa koronavirusom, zdravstveni inspektori u Republici Srpskoj do sada su donijeli 117 rješenja o stavljanju osoba u kućnu izolaciju. Ako se osobe ne pridržavaju mera inspektora, koje se odnose na zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana, propisana je kazna za fizičko lice od 200 KM do 600 KM (ili od 100 do 300 evra).

Do sada su rešenja o stavljanju u kućnu izolaciju izdata osobama za koje je utvrđeno da su bili u bliskom kontaktu sa obolelim od koronavirusa, odnosno učenicima i nastavnicima koji su u školi bili u bliskom kontaktu s đakom iz Banjaluke zaraženim virusom korona.

Mere inspektora odnose se na članove porodica obolelih, a rešenja se odnose i za učenike i nastavnike srednje škole iz Čelinca, koju pohađa devojčica za koju je potvrđeno da je zaražena.

Nakon što epidemiolog prikupi sve potrebne podatke o kretanju i kontaktima osoba za koje postoji rizik ili je potvrđeno oboljenje, donosi preporuke za njegove bliske kontakte i za niskorizične kontakte.

Osobama, za koje je nadležni doktor procenio da treba da budu biti u kućnoj izolaciji, zdravstveni inspektor izdaje rešenje o stavljanju u kućnu izolaciju.

Reč je o preventivnoj meri koja ima za cilj da rizik od širenja virusa svede na najmanju moguću meru.

Iako je testiranje pokazalo da niko od 38 učenika i nastavnika Osnovne škole "Branko Ćopić" u Banjaluci, a koju pohađa učenik zaražen virusom, nije bio pozitivan na virus korona, oni su iz predostrožnosti stavljena u kućnu izolaciju.

Zdravstveni nadzor podrazumeva svakodnevno javljanje telefonom lekaru u domu zdravlja, radi praćenja eventualne pojave simptoma.

Takođe, zdravstveni inspektori na dnevnom nivou, u telefonskom razgovoru ili obilaskom osoba koje se nalaze u kućnoj izolaciji proveravaju njihovo zdravstveno stanje i da li se pridržavaju preporuka koje su im dali zdravstveni radnici.

Iz Inspektorata još jednom podsećaju sve građane koji se nalaze u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom da se s ciljem zaštite vlastitog i zdravlja društva u celini, pridržavaju mera koji su im odredili zdravstveni radnici.

Takođe, izuzetno je važno da roditelji u ovoj nesvakidašnjoj situaciji za decu koja se nalaze u kućnoj izolaciji budu disciplinovani, da im objasne zbog čega je neophodno da se ispoštuju preporuke doktora i da će se istekom perioda izolacije od 14 dana vratiti svojim redovnim aktivnostima.

Prema dosadašnjim informacijama, lica koja se nalaze u kućnoj izolaciji poštuju naloženu meru. Uredno se javljaju na pozive inspektora, a odlaskom na kućne adrese inspektori u ličnom kontaktu nastoje pružiti podršku građanima i sve potrebne informacije kako bi period izolacije protekao što mirnije.

VIDEO: REPUBLIKA SRPSKA PRIVREMENO ZATVORILA ŠKOLE

VIDEO: U REPUBLICI SRPSKOJ  ZABRANJENI JAVNI SKUPOVI