Region

Četvrti slučaj koronavirusa u Republici Srpskoj!

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao je da je u RS zabeležen novi slučaj korona virusa, što je četvrti slučaj u Srpskoj.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Sakchai Lalit

Reč je o učenici iz Čelinca, koja je bila u kontaktu sa troje ranije zaraženih od korona virusa. Šeranić je naveo da je škola koju ova učenica pohađa dezinfikovana.

Inače, broj zaraženih koronavirusom u svetu je premašio 110.000, a umrlo je više od 3.800 ljudi. Oporavilo se više pd 62.000 ljudi. Virus u svim zemljama Evropske unije.

Nemačka se priključila listi zemalja u kojima je zabeležen smrtni slučaj zaraženog koronavirusom. Preminule su dve osobe - jedna u Hajzenbergu, druga u Esenu.

U Velikoj Britaniji je danas zabeležen četvrti smrtni slučaj.

Kipar je prijavio dva prva slučaja zaraze, pa je tako je zaraza koronavirusom stigla u sve države Evropske unije. Četiri države EU imaju više od 1.000 zaraženih. U Italiji je 7.375 zaraženih, u Francuskoj 1.209, u Nemačkoj 1.164 i u Španiji 1.050.

U Hrvatskoj su uvedene nove mere. Nacionalni štab civilne zaštite odlučio je danas da svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz država gde su žarišta zaraze koronavirusom moraju biti u obaveznom karantinu 14 dana, a da se odlože svi skupovi na kojima učestvuje više od 1.000 ljudi.

Predsednik Štaba civilne zaštite Davor Božinović rekao je da će strani državljani koji ulaze u Hrvatskoj iz žarišta zaraze biti u obaveznom karantinu 14 dana, a hrvatski državljani će dobiti rešenje za samoizolaciju u istom trajanju.

Građanima se predlaže da odlože putovanja u zemlje zahvaćene koronavirusom. Božinović je istakao da treba odložiti sve skupove i organizovana okupljanja na kojima učestvuje više od 1.000 ljudi, a organizatori okupljanja koja će se eventualno održati dužni su da obezbede najviše higijenske standarde, kao i punktove sa dezinfekcionim sredstvima.

Uz to, svim učesnicima treba dati jasna uputstva da se uzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbegavaju bliži socijalni kontakt.Broj zaraženih koronavirusom u svetu je premašio 110.000, a umrlo je više od 3.800 ljudi. Oporavilo se više pd 62.000 ljudi. Virus u svim zemljama Evropske unije.