Region

BiH SE OKREĆE HRVATSKOJ? Dogovoreno spajanje gasovoda

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Nakon izjava da je balkanski deo Turskog toka dobrodošao i BiH stiže vest da se Sarajevo ipak okreće "na zapad". Dogovoreno spajanje gasovodne mreža Bosne i Hercegovine i Hrvatske kao deo američkog plana?.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Predstavnici kompanije BH-gas, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) potpisali su danas ugovor o dodeli bespovratnih sredstava namenjenih za sprovođenje projekta spajanja gasovodne mreža Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Kako se navodi, radi se o izgradnji magistralnog gasovoda koji bi trebalo da se od Posušja u BiH spoji sa plinskom mrežom u Hrvatskoj kod Zagvozda, a uz plinoficiranje Hercegovine i gradnju posebnog dela za Mostar ovim bi se projektom plinska mreža produžila do Novog Travnika u centralnoj Bosni, prenosi Hina.

TURSKI TOK JE SIGURAN

Nastavak Turskog toka kroz Srbiju je izvestan, ali nije ispoštovan zahtev za otvaranje konkurencije, izjavio je danas direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač u Beogradu.

Projekat je nazvan Južna interkonekcija, i trebalo bi da obezbedi dodatni izvor snabdevanja gasom BiH, koja se trenutno snabdeva gasom preko mreže oslonjene na magistralni gasovod kroz Srbiju.

Taj pravac trebalo bi da bude osnažen kada proradi gasovod Balkanski tok (tj. deo Turskog toka kroz zapad Balkana), za koji su zainteresovanost, pored već više puta iskazane iz Banjaluke, nedavno iskazali i iz vlade u Sarajevu.

No ovaj projekat sa Hrvatskom mogao bi da bude deo američkog plana da Evropi proda što više svog ukapljenog zemnog gasa, koji bi trebalo da u region stiže preko planiranog terminala na Krku.