Region

Dačić: Srbiji nije interes da se zaoštravaju odnosi

Autor mondo.me Izvor MINA

Srbiji nije interes da se zaoštravaju odnosi sa Crnom Gorom, već da nema incidenata i hapšenja, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je kazao da ne žele da se miješaju ko će u Podgorici vladati.

"Ali kada je riječ o problemima zbog pripadnosti srpskom narodu i zbog nekih akata poput pokazivanja tri prsta, crtanja trobojke, hapšenje porodica srpskih poslanika, to je sve uznemiravajuće”, kazao je Dačić.
On je, odgovarajući na pitanje da li Zakon o slobodi vjeroispovijesti može da obori sa vlasti predsjednika države Mila Ðukanovića i Demokratsku partiju socijalista, rekao da konačnu odluku o tome daje narod na izborima.

"Na izborima se rješava politička budućnost svakoga", kazao je Dačić za Televiziju Hepi.
On je zaključio da izlaz vidi u dijalogu Ðukanovića sa srpskim narodom i Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Dačić je istakao da "niko u Srbiji nikoga nije diskriminisao, niti vrši bilo kakvu diskriminaciju", ali da sada mnogi to zloupotrebljavaju.

"Jer bi da nastave da uživaju sve privilegije u Srbiji, a da podržavaju režim Ðukanovića u Crnoj Gori koji vrši diskriminaciju Srba i oduzima imovinu SPC”, kazao je Dačić.

On je kazao da su Srbija i Crna Gora smo braća, ali "braća moraju da se ponašaju bratski ili sestrinski".

"A Crna Gora je preuzila niz aktivnosti protiv Srbije poput priznanja Kosova, glasanje za prijem Kosova u Unesko, što je velika sramota za Crnu Goru. zato što su Veliki Dečani i Pečka patrijaršija po razgraničenju posle balkanskih ratova pripali Crnoj Gori”, podsjetio je Dačić.

On je kazao da Ðukanovića poznaje od devedesete godine i da je 1989. govorio da se ponosi srpskim porijeklom i crnogorskom državnošću.

"Mi nemamo ništa protiv te države, ali imamo protiv odnosa vlasti prema Srbima u toj zemlji”, naglasio je Dačić.