Region

Vučić traži da Vlada Crne Gore pregovara sa Irinejem, a ne sa Amfilohijem

Autor mondo.me

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić o problemima u odnosima Srbije i Crne Gore posle donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti kaže da o tome mora da se razgovara, ali ne na nivou Mitropolije crnogorsko - primorske, već na nivou SPC sa sjedištem u Beogradu.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Vučić je novinarima rekao da još nije razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem o spornom zakonu, ali je naglasio da na jednu stvar mora da se obrati pažnja.

"Imam samo jedan strah...Svi misle da je važno da oni učestvuju u dijalogu, ali želim da obratite pažnju, čak i vi govorite o Mitropoliji, a razgovor mora da se obavi sa SPC, da se zna da Mitropolija crnogorsko primorska nije neka posebna crkva već dio SPC. Molim crkvu da na to obrati pažnju, da ne kažu posle da naši manastiri pripadaju Mitropoliji, a iz crnogorskog režima pitanje je da li ih vide kao dio SPC. Mora da bude jasno da je Mitropolija dio SPC sa sjedištem u Beogradu", naglasio je Vučić.

On je istakao i da je slična mogućnost zloupotreba postojala i pri dijalogu sa kosovskim Albancima i da je on uvijek insistirao na tome da srpske crkve i manastiri pripadaju SPC sa sjedištem u Beogradu, da se ne bi dogodilo da one pripadnu kosovskom nasleđu.

"Spremni smo da pomognemo po svim pitanjima, ali bolje je da se sačeka. Malo strpljenja i trpeljivosti", rekao je Vučić povodom dijaloga sa Crnom Gorom o tom pitanju.