Region

OPET Kolinda! Vređala medicinsko osoblje, a od njih dobila opasan ODGOVOR!

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor index.hr

Hrvatska komora medicinskih sestara osudila je izjavu odlazeće predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u kojoj je spomenula medicinske sestre u kontekstu korupcije, a evo ŠTA je Grabar Kitarovićeva rekla o sestrama...

Izvor: Guliver Getty Images/Phil Walter / Staff

Naime, govoreći o korupciji u društvu, Kolinda Grabar Kitarović je rekla da su je "prijatelji pitali zašto nije ništa odnela u bolnicu, jer medicinske sestre to očekuju", piše Index.hr.

Time je, tvrde iz Komore medicinskih sestara, odlazeća hrvatska predsednica insinuirala da medicinske sestre očekuju nešto od pacijenata o kojima vode zdravstvenu brigu u bolnicama.

"Humanost, požrtvovnost i nesebična briga za druge"

"Medicinske sestre i tehničari u najvećoj meri svoj posao obavljaju profesionalno i etično. Poziv medicinske sestre i tehničara podrazumeva humanost, požrtvovnost i nesebičnu brigu za druge. Medicinske sestre i tehničari maksimalno su posvećeni pacijentima tokom sprovođenja sestrinske delatnosti. Nedopustivim držimo povezivanje ove humane profesije s koruptivnim radnjama", rekao je predsednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

Dodao je da je "opštepoznata činjenica kako svaki savesni građanin ukoliko ima saznanja ili sumnja u počinjenje krivičnog dela ima dužnost isto prijaviti s navođenjem imena i prezimena osobe za koju postoji sumnja".

"Tako da etiketiranje sestrinstva kao koruptivne delatnosti je neprihvatljivo", rekao je Gazić.

Medicinske sestre i tehničari: Vlast da počne da rešava goruće probleme u zdravstvu

Hrvatska komora medicinskih sestara naglašava da jedino što medicinske sestre i tehničari očekuju je da vladajući konačno počnu rešavati nagomilane i goruće probleme s kojima se svaki dan susreću u svom profesionalnom radu.

Komora je podsetila da su neki od tih problema nedostatak medicinskih sestara u odnosu na potrebe za zdravstvenom negom, nepriznavanje visokoobrazovanih medicinskih sestara u sistemu, loša organizacija i neodrživi uslovi rada u sestrinstvu, mala plaćenost, nepravedan način napredovanja, nepravilna raspodela radnog opterećenja, nejasna sistematizacija radnih mesta i sve češća izloženost verbalnom i fizičkom zlostavljanju.