Region

Direktor Željeznica Srbije novac od mita davao ministarki?

Autor mondo.me Izvor Kurir

Direktor preduzeća „Infrastruktura železnice Srbije“ Miroljub Jevtić, koji je i nekadašnji savjetnik ministarke građevinarstva i saobraćaja u Vladi Srbije Zorane Mihajlović, uhapšen je zbog primanja mita od 10.000 eura

Zorana Mihajlović
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

On je na saslušanju u policiji priznao krivično djelo i rekao da je dio novca davao Mihajlovićevoj na ruke.

"Jevtić je na saslušanju sve priznao. Rekao je da je tačno da je primao mito, ali je tvrdio da je za sebe zadržavao samo manji dio novca, dok je veći davao lično ministarki Mihajlović i njenom partneru Vladimiru Atanackoviću. Kako je rekao, novac im je davao na ruke", otkriva izvor Kurira.

Pored Jevtića, uhapšen je i Dragoslav Burzanović, član Nadzornog odbora Privrednog društva „Ratko Mitrović“ iz Novog Sada, kao i dvojica advokata iz tog grada Zoran Stojanović i Vladislav Kostić.

"Malverzacije su trajale godinu i po dana, a otkrivenih 10.000 eura su samo jedna od tranši. Sumnja se da su iz firme „Infrastruktura železnice“ advokatskoj kancelariji Kostić u tom periodu isplatili više od 800.000 eura. Oni su napravili šemu po kojoj je sve na prvi pogled izgledalo legalno, jer su tu advokatsku kancelariju angažovali za poslove eksproprijacije zemljišta, katastar i slično, što im je fakuturisano i naplaćivano. Na taj način je izvučeno oko 800.000 eura iz ove državne firme, pa su poslije ti advokati novac vraćali direktoru i ekipi i talili se, ali se zasad ne zna u kom procentu", priča izvor Kurira i dodaje da je istraga trajala više mjeseci.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović objasnio je da se Jevtić sumnjiči da je primio mito od 10.000 eura, preko posrednika, kao nagradu za koruptivne radnje u postupku eksproprijacije zemljišta koje se nalazi na trasi planirane izgradnje brze pruge.

On je rekao da se uhapšeni advokati sumnjiče da su dali mito tako što su u dogovoru s direktorom preduzeća fakturisali svoje pravne usluge u višemilionskim iznosima i taj novac kasnije dijelili među sobom.

"Policija je u trenutku hapšenja kod osumnjičenog našla novac", rekao je Stefanović i dodao da se sumnja da je tih 10.000 eura samo jedna od tranši. Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

Mihajlovićeva juče nije odgovarala na pitanja Kurira. Zanimljivo je, inače, da se samo dan prije hapšenja Jevtić sastao s ministarkom Mihajlović zajedno sa svim ostalim direktorima državnih željezničkih preduzeća.