Region

Vučić: Nisam se čuo sa Milom, a imam jedno pitanje za evropsku zajednicu

Izvor mondo.rs

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da se Srbija ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, ali da će uvijek ukazivati na probleme srpskog naroda koji tamo živi.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Sa Milom se nisam čuo, liderima političkih stranaka u Crnoj Gori nisam ništa nisam savjetovao. Ja sam tu da ih saslušam i možda kažem šta mislim... Davno sam naučio da nikoga ne treba da savjetujem - rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Vili Mir posle druženja sa srpskom djecom iz Hrvatske koja su došla u posjetu Beogradu na Badnji dan.

"Gospodin Đukanović, koliko znam, trenutno nije u regionu, ali kad bude želio da razgovara, ja sam spreman. On ima otvoren poziv da posjeti Republiku Srbiju" , dodao je Vučić i pojasnio i da ga niko iz EU nije zvao da ga ubjeđuje da ne ide u Crnu Goru.

"Niko me nije zvao, a i da jeste isto bih im rekao. Vidio sam žestoke napade i na mene i na Srbiju. Po svim njhovom medijima se to vidi", kazao je Vučić dodajući da ga neće ućutkati.

Predsjednik Srbije je rekao da Ima jedno pitanje za evropsku zajednicu.

"Pitanje na koje nema odgovora – kako je moguće da 25 posto Albanaca u Sjevernoj Makedoniji bude konstitutivni narod, a da 28 odsto Srba u Crnoj Gori nema nikakva prava?"

Na optužbe u miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore Vučić je rekao: "Šta očekujete, da glumim na te optužbe da sam se ja sve dogovorio sa Milom (Đukanovićem)?"

Vučić je takođe, izjavio da je otvoren za razgovor i da će razgovarati kada Đukanović bude želio.

"Mi ćemo sa Crnog Gorom da gradimo dobre odnose, ali ćemo ukazivati na probeleme sa kojima se suopčava naš narod. Od kada je Crna Gora nezavisna ne utičemo na dešavanja u toj zemlji, nemamo prava. Ono što neki pokušavaju da kažu – kako nisi znao? Šta je trebalo, da špijuniramo DPS i Vladu. Kada je zakon bio u proceduri razgovarao sam sa Đukanovićem, uradio sam sve što sam mogao da zaštitim inetrese srpskog naroda ali štiteći integritet nezavisne Crne Gore" istakao je Vučić i dodao: "Kada je zakon potpisan izašao sam sa najoštrijim stavom RS do sada."

Pedsjednik Srbije je izjavio da ne bi isključio mogućnost da kosovske vlasti usvoje zakon sličan crnogorskom o slobodi vjeroispovijesti.

"Vidim to kroz pripremu, kroz njihove udžbenike. Kampanja je već više godina, govori se o kosovskoj baštini koja treba da bude različita od srpske, a ulaziće u tu baštinu i islamski spomenici i katoličke crkve i pravoslavne i govoriće da je čuvena porodica Gaši izgradila Dečane. Tako da ne isključujem tu mogućnost (usvajanja sličnog zakona), ali naš narod kada je jedinstven tvrd je orah i žilav u namjeri da očuva svoje", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je rekao i da ima dobru saradnju sa Miloradom Dodikom, da se jutros u 7 čuo sa liderom Srba u Hrvatskoj Miloradom Pupovcem, kojem je čestitao Badnji dan, ali da nikog ne savjetuje.