Region

Dačić: Ovdje je vladala velikocrnogorska agresija. Njih 0.5 odsto!

Izvor mondo.rs

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da se u Crnoj Gori iz godine u godinu ređaju optužbe protiv Srbije za velikosrpske ambicije.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

I ovog puta, kaže Dačić, pokušali su da kažu da Srbija izaziva krizu i da je protiv nezavisnosti Crne Gore, u kojoj se svakodnevno održavaju protestne litije i molebani građana koji su nezadovoljni usvajanjem  Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Nas ne interesuje kakav će biti državno-pravni status Crne Gore, nas ineresuju prava Srba", ističe Dačić.

Upozorava da se usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti trasira put da se Srbi odriču svog nacionalnog identiteta.

"Ne znam da li neko može da uporedi položaj Srba u Crnoj Gori sa položajem Crnogoraca u Srbiji", kaže Dačić.

Navodi da je u Crnoj Gori 30 odsto stanovništva srpske nacionalnosti, dok Crnogorci u Srbiji čine 0,5 procenata populacije.

"Ovdje je vladala velikocrnogorska agresija. Oni su sa 0,5 odsto vladali Srbijom, od političkih krugova pa do raznih drugih biznisa", ističe Dačić, ali dodaje da to ne znači da Crnogorci u Srbiji ne treba da imaju sva prava.

Dačić smatra da je, imajući u vidu šta se dešava sa Srbima u Crnoj Gori, krajnje vrijeme da se građani Srbije, koji su crnogorskog porijekla, izjasne o tom pitanju.

"U međunarodnim odnosima postoji princip reciprociteta. Ne zalažem se ni za kakve mjere. Samo govorim da je moralna obaveza svakoga ko je dobio srpsko državljanstvo, ko sve duguje Srbiji i srpskom narodu, da ne ćuti o ovom pitanju", navodi Dačić.

Sa druge strane, kako je dodao, oni koji podržavaju crnogorski režim u borbi protiv srpskog naroda, "pitanje je da li treba i dalje da imaju srpsko državljanstvo".

Šef srpske diplomatije poručuje da je rješenje u dijalogu, da je Srbija pozivala i da danas poziva na mir.



Tagovi