Region

Hrvatska preuzela predsjedavanje EU

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Hrvatska je danas, 1. januara, preuzela šestomesečno rotirajuće predsjedavanje Savjetu Evropske unije, šest i po godina pošto je postala članica EU.

Hina podsjeća da je predsjedavanje EU prilika da se zemlja predstavi u ššto boljem svjetlu evropskoj javnosti, kao i da za evropske teme zainteresuje domaću javnost.

"Snažžna Evropa u svetu punom izazova", slogan je koji je Hrvatska izabrala za predsjedavanje Savjetu EU.

ŠŠestomjesečni program predsjedavanja utemeljen je na četiri prioritetna područja: Evropa koja se razvija Evropa koja povezuje Evropa koja šštiti i Evropa koja je uticajna.

Najvažniji događaj tokom hrvatskog predsjedavanja EU i njegov vrhunac biće neformalni sastanak na vrhu zemalja EU i Zapadnog Balkana, 7. maja u Zagrebu.

"Hrvatsko predsjednišštvo zalagaće se za nastavak dosljedne, djelotvorne i vjerodostojne politike prošširenja, kao uloga u stabilnost, sigurnost i dalji ekonomski razvoj i povezanost evropskog kontinenta", kažže se u programu hrvatske vlade.

Ističe se da su promovisanje evropskih vrijednosti, jačanje multilateralizma i evropske bezbjednosne i odbrambene saradnje, kao i sprovođenje ciljeva iz Programa UN za održživ razvoj 2030, glavne odrednice spoljnopolitičkog delovanja EU, te da se njen kredibilitet u međunarodnim odnosima odražžava i kroz odgovoran pristup prema vlastitom susjedstvu, istočnom i južžnom, uključujući jugoistok Europe (zapadni Balkan).