Region

Počinje suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića: Danas pripremno ročište

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Pred Specijalnim tužilaštvom u Prištini u ponedeljak će biti održano pripremno ročište na kome će optuženima za ubistvo lidera građanske inicijative Sloboda demokratija pravda Olivera Ivanovića biti pročitana optužnica.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Nakon toga će se njih šestoro izjasniti o krivici.

Suđenje je zakazano za 9.30, a među optuženima je i Ivanovićeva bivša sekretarica Silvana Arsović koja je, nakon uručivanja optužnice, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nedelju dana bila na bolničkom lečenju.



Potpredsednica GI SDP Ksenija Božović rekla je za agenciju Beta da će "sutra videti šta će sudsko veće reći, da li će nastaviti suđenje ili će ga prekinuti i da li će optužnicu odbaciti".

"Ne očekujemo ništa spektakularno, to je početak suđenja, izjašnjavanje optuženih a čućemo i predlog tužioca da se Silvani Arsović odredi kućni pritvor. Advokati su sigurni u njenu nevinost i kažu da nema osnova za njenu krivicu", rekla je Božović.

Ona je dodala da advokati nisu dobili dokazni materijal da bi mogli da se pripreme za sutrašnje ročište.

"Dobili su CD koji nisu mogli da otvore i saznali su da je samo na albanskom jeziku, uručeni su im samo delovi optužnice tako da od suđenja ne očekujemo ništa, neka počne pa ćemo videti kako će da se završi", rekla je Božović.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 2. decembra optužnicu protiv šest osoba srpske nacionalnosti: Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Radeta Basare i Silvane Arsović.

Spasojević i Rošić su u pritvoru od novembra prošle godine, dok je Rade Basara uhapšen oktobra ove godine, a ostali se brane sa slobode.

Tužilac je najavio da će danas i za njih tražiti kućni pritvor, jer se terete za krivična dela učešće ili organizaciju kriminalne grupe, zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotrebu službene dužnosti u saizvršenju i manipulaciju dokazima, u saizvršilaštvu.