Region

Hrvatska kandidatkinja za predsjednicu: Povik "Za dom spremni" ZABRANITI

Izvor mondo.rs Izvor index.hr

Kandidatkinja Radničkog fronta i SRP za predsjednicu Hrvatske Katarina Peović izjavila je da uzvik "Za dom spremni" treba apsolutno osuditi kao zločinacki, jer je, kako je rekla, "služio u zločinacke svrhe".

Izvor: MN Press

Ona je to izjavila povodom odluke Visokog prekršajnog suda po kojoj uzvik pjevača Marka Perkovića Tompsona "Za dom spremni" iz pjesme "Bojna Čavoglave" ne predstavlja nezakonito ponašanje.

Iako je taj sud donio već pet pravomoćnih presuda u kojima je presudio da uzvik “Za dom spremni” predstavlja nezakonito ponašanje, u Tompsonovom slučaju vijeće je presudilo - da zakon nije prekršen.

 Ta presuda, međutim, još nije poslata iz suda i nije konačna jer je zaustavljena u evidenciji sudske prakse - posebnom sudskom odjeljenju koji analizira svaku novodonesenu presudu i utvrđuje da li je ona u skladu sa prethodnim presudama toga suda koje su se ticale istog pitanja, ali i presudama Evropskog suda u Strazburu i Suda EU čiji su stavovi za hrvatske sudove takođe obavezujući.

Inače, isti sud je ljetos donio presudu kojom je Marija Rosu, pjevačica iz Makarske, osudio za remećenje javnog reda i mira upravo zbog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na početku “Bojne Čavoglave” koju je Rosin bend otpevao na trgu u Makarskoj povodom obilježavanja 20. godišnjice Oluje.

“Kako Tompson smeij, a ja ne smijem?”, rekao je on za Jutarnji list.

U presudi Rosi sud je obrazložio da je pozdrav “Za dom spremni” korišćen i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.