Region

Pronađeni crvi u „Krašovim“ bajaderama, proizvođač krivi skladištenje

Autor Teodora Orlandić

U bajaderama kupljenim u Interšparu u Koprivnici u Hrvatskoj tri puta su pronađeni crvi.

Izvor: Facebook

Proizvođač “Kraš” negira svoju krivicu, navodeći da su njihovi proizvodi osjetljivi na uslove skladištenja.

Crve u bajaderama kupci su pronalazili u januaru ove godine, zatim u junu, da bi poslednji slučaj bio prijavljen prošle nedjelje, saopšteno je na Fejsbuk stranici potrošačkog udruženja „Halo, inspektore“, prenosi Index.hr.

„U fabrički upakovanoj ambalaži popularnog slatkiša, sa urednim rokom trajanja – do 2. januara 2025. godine, izmilili su debeli, bijeli crvi!“, objavilo je na Fejsbuku potrošačko udruženje „Halo, inspektore“, dodajući da su crvi koji su se pojavili početkom zime bili smeđi i duguljasti, dok su ovi sada debeli i bijeli. Uz post su objavljene i fotografije.

Izvor: Facebook

Iz „Kraša“ su odmah reagovali, naglašavajući da su mnogi njihovi proizvodi osjetljivi na uslove skladištenja.

„Kod bajadere postoji mogućnost zagađenja ‘infestacijom’ zbog neprikladnog skladištenja. Razvoj larve moljca zahtijeva 21 dan. Moljac može prodrijeti kroz ambalažu ako su uslovi skladištenja neprimjereni, ili ako se proizvod drži blizu brašnastih materijala“, naveli su iz Kraša.

„Nažalost, ne možemo u potpunosti kontrolisati uslove na tržištu“, dodali su u saopštenju.

Iz udruženja „Halo, inspektore“ navode da su im stručnjaci rekli da uzrok pojave crva u bajaderi može biti lješnik koji nije bio dovoljno termički obrađen da bi se uništila jajašca, kao i da još čekaju odgovor od trgovinskog lanca Špar.