Region

Srbija sklopila novi aranžman sa međunarodnim kreditorom

Autor Teodora Orlandić Izvor Vijesti

Međunarodni monetarni fond (MMF) postigao je dogovor sa Srbijom na period od 36 mjeseci kako bi podržao njene ekonomske reforme, saopštio je juče MMF.

Izvor: BETAPHOTO

Novi aranžman bi mogao olakšati Srbiji da obezbijedi pozajmice iz drugih izvora, navodi Rojters.

Takozvani Instrument za koordinaciju politike (PCI) pruža pomoć izvan direktne finansijske podrške, prenose Vijesti.

Srbija je nedavno završila dvogodišnji aranžman sa MMF-om u vrijednosti od 2,4 milijarde eura.

Poslije dvonedjeljnih razgovora, MMF je zaključio da su “makroekonomski rezultati u Srbiji jaki, privredni rast i tržište rada su snažni, inflacija je smanjena, devizne rezerve su na rekordnom nivou, finansijski sektor je dobro kapitalizovan i likvidan, a učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) se smanjuje”, saopštila je Narodna banka Srbije.

“Makroekonomski rezultati Srbije u 2024. godini su po ocjeni MMF-a impresivni. MMF procjenjuje da će rast u 2024. godini dostići 3,9 odsto i da će zatim ubrzati na oko 4,25 odsto u narednim godinama, inflacija je vraćena u ciljani koridor NBS, zahvaljujući mjerama monetarne politike i smanjenju cijena energenata i hrane”, navela je NBS. a prenose Vijesti.

Ključni makroekonomski rizici po ocjeni MMF-a odnose se na eksternu tražnju, cijene robe na globalnom tržištu, produbljivanje geo-ekonomske fragmentacije i izloženost poljoprivredne proizvodnje i ekonomske aktivnosti uticaju klimatskih promjena i ekstremnih vremenskih prilika, prenijela je Beta.

NBS je saopštila da je Srbija izgradila dovoljne rezerve i mehanizme za odbranu od rizika te da je neophodan i kontinuitet prudentnih politika kao dodatan važan zaštitni mehanizam.

Postignute dogovore trebalo bi u decembru da odobri Odbor izvršnih direktora MMF-a.