Region

Temperatura naglo pala, ne prestaje da vije: U Sloveniji palo 35 cm snijega, ovo su ekstremni vremenski uslovi

Autor Jana Desovski

Slovenija se bori sa ektremnim vremenskim uslovima.

Izvor: Profimedia

Sloveniju su zahvatile vremenske neprilike, sa snažnom burom i obilnim padavinama na primorju, dok planinski djelovi bilježe snijeg na visinama iznad 1.200 metara. Očekuje se nastavak padavina, a meteorolozi i saobraćajne službe upozoravaju na probleme.

Slovenija se suočava sa ozbiljnim vremenskim izazovima koji utiču na svakodnevni život građana, saobraćaj i bezbijednost. Upozorenja agencija za zaštitu životne sredine i meteorologa ukazuju na potrebu za oprezom i pripremom za ekstremne vremenske uslove.

Primorska oblast se bori sa snažnom burom koja stvara velike probleme, a meteorolog Blaž Šter je putem društvene mreže Iks izvestio o situaciji, navodeći da je "na mnogim mjestima u Centralnim Alpima pada snijeg".

Planinski djelovi Slovenije su prekriveni jakim snežnim padavinama, sa 35 centimetara snijega na Kredarici i 10 centimetara na Vršiču, što je posebno izazovno za saobraćaj.

Najavljena je temperatura od dva do 13 stepeni Celzijusa, a u noći između petka i subote očekuje se pojačani vjetar u primorskoj oblasti sa brzinom preko 120 kilometara na sat, posebno u Vipavskoj dolini. Padavine će se nastaviti do petka ujutru, a najviše kiše se očekuje u zapadnoj, južnoj i centralnoj Sloveniji.