Region

Trudnici skakali po stomaku tokom porođaja! Marko o užasu kroz koji je prošla njegova supruga, beba preminula

Autor Aleksandra Virijević

Katarina Dojčinović pretrpjela je akušersko nasilje u Opštoj bolnici u Prokuplju, priča njen suprug, a nakon strašnog iskustva na porođaju saopšteno im je da je beba preminula.

Izvor: Kurir

Marko Dojčinović (43) i njegova supruga Katarina (33) iz prokupačkog sela Mala Plana podnijeli su krivičnu prijavu zbog nesavjesnog pružanja medicinske pomoći protiv Opšte bolnice Prokuplje, tačnije protiv dežurnih u porodilištu.

Oni su prijavu podnijeli zato što je njihova beba preminula samo dva dana posle rođenja u Universizetsko-kliničkom centru Niš. Policija je obavijestila Osnovno javno tužilaštvo o ovoj prijavi, a u tužilšatvu navode da su u toku predistražnje radnje i utvrđivanje činjeničnog stanja. U Zdravstvenom centru Prokuplje, kojem pripada i prokupačka bolnica, rečeno je da i oni obavljaju kontrolu.

Beba je rođena 28. avgusta u večernjim satima, ali je hitno prebačena za Niš, gde je preminula 31. avgusta, u 1.23 posle ponoći. U otpusnoj listi UKC Niš navedeno su kao uzrok hospitalizacije i prateće završne dijagnoze, čak njih 11! Ovaj centar naložio je i obdukciju bebe, ali zasad nisu poznati rezultati obdukcije.

Marko je bebu tešku 3,7 kilograma i dugu 54 centimetara video tek sutradan u UKC Niš.

"Doktorka koja je bebu primila rekla je da je dovezena iz prokupačkog porodilišta u izuzetno teškom opštem stanju i da je doživjela veliku traumu. Pokušavali su dva dana da je stabilizuju, obavili sve preglede, uključili sve moguće terapije, ali naše dijete je preminulo 31. avgusta. Znam da sve ovo neće da je vrati, ali želim da saznam istinu, zarad drugih beba i drugih roditelja. Ovo ne smije nikom da se desi. Ja sam sve prijavio i sada je na savesti nadležnih da li će da sprovedu adekvatnu istragu. Ja svakako neću stati", kroz suze kaže Marko Dojčinović.

On dodaje da je njegova supruga Katarina posle porođaja dobila vaginalnu infekciju i da je i dalje pod terapijom, ali da je kući.

"Njeno psihičko stanje je loše, kao i moje", rekao je za kraj Marko Dojčinović.

Formiran unutrašnji stručni nadzor

U Zdravstvenom centru Prokuplje, v.d. direktorka Jelena Nikolić je rekla da je upoznata sa ovim slučajem.

"Zdravstveni centar Prokuplje je formirao unutrašnji stručni nadzor koji će ispitati okolnosti ovog događaja", kazala je Jelena Nikolić.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Prokuplju su potvrdili da je prijava stigla i da se ispituju navodi iz nje.