Region

"Sklon suicidu, ovdje se smješka i glumi hrabrišu, a u pritvoru je plakao": Miljković isprozivao sopstvenog kuma

Autor Marija Petrović

Miljković je danas prešao na sporazum koji je potpisao Nikola Spasojević, inače njegov kum.

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

U Specijalni sud u Beogradu u dva konvoja marice u pratnji Žandarmerije i uz zvuke sirena prebačeni su optuženi pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovica, kojima se danas nastavlja suđenje za sedam ubistava, otmice, silovanje i trgovinu drogom i oružjem. Odbranu je prvo iznio prvooptuženi Belivuk, a posle njega i Marko Miljković.

Optuženi Miljković je tokom svoje odbrane pred sudom iznio niz optužbi i kritika na račun optužnice, tužilaca i sporazuma o priznanju krivice. On je tvrdio da je optužnica koja tereti njega i njegove saradnike pravno neupotrebljiva i kontradiktorna, te da je izložena značajnim nepravilnostima. Miljković je doveo u pitanje validnost dokaza, posebno Skaj poruka koje su ključne u postupku protiv njegove kriminalne grupe, i iznio sumnje u legalnost i fer tretman sporazuma koje su potpisali neki od okrivljenih. 

  • Miljković: "Optužnica koja tereti mene i ove ljude ovdje je pravno neupotrebljiva, kontradiktorna. Mi se nismo žalili na nju, zato što je glupost, kao da sam gradio na Tari a terete me za Atlantski okean. Prvo ću da se osvrnem na Krf, što se tiče pokajnika, za njih imam dokaze da su obmanuli tužioca pa se nadam da će da im ukinu sporazum. Imam dokaze da pojedini tužioci vrše krivična djela, dovode ovdje supruge optuženih i vrše pritisak da potpišu sporazume."

Miljković je za sudsku govornicu iznio veliki broj papira.

  • Miljković: "Što se tiče ovih nestalih. Tužilac je u zahtjevu za Skaj Francuskoj pomenuo ime Adis Spahić, koji je nestao u Crnoj Gori, i za to se tamo teretim. Poentira tužilac sa Aleksandrom Šarcem, za kog u dopisu Francuskoj piše da je nestao. Opšte je poznato da nije nestao nego je ubijen. Ovo je dokaz da tužiac Zoran Babić ne razlikuje nestalog i ubijenog. A tužilac piše i da su nestala tri NN lica. Pa kako znamo da su nestali, kada su NN. Ako ste iznenađeni, i ja sam bio. Dalje piše da je tužilaštvo zaplijenilo telefone sa instaliranom Skaj aplikacijom."

Optuženi, koji se tereti da je organizovao kriminalnu grupu sa Belivukom, nastavio je u svojoj odbrani da govori zbog čega smatra da Skaj nije zakonit dokaz. Podsjetimo, u postupku protiv kriminalne grupe jedan od ključnih dokaza su Skaj poruke u kojim su razmjenjivali jezive fotografije ubistava u Ritopeku.

  • Miljković: "Sada ću redom da govorim o sporazumima koje su okrivljeni potpisali. Sporazum Bojana Hrvatina je višestruko u pravnom i kriminalnom smislu sporan. On na moja pitanja nije znao da odgovori ni za koja je krivična djela potpisao, ni pred kojom sudijom. I pitaću ga opet kada se bude ovdje izjašnjavao. Svesku koju je pisao, kako je rekao, pisao je od kada je uhapšen u julu 2021, do decembra 2021. Znači, šest mjeseci je pisao svesku. Zakon kaže da tužilac prije zaključenja sporazuma mora da pozove da kaže sve što zna o krivičnim djelima. Hrvatin je tokom tih piskaranja priznao da je trgovao drogom, neko oružje. Nisu naveli ni da će da ga aboliraju, ni da će da ga terete za to. Onda je rekao da je prepravljao tu svesku, škrabao, pisao a niko ga ništa nije pitao za to. Ono što je zanimljivo, svu trojicu sam pitao kome su predali te sveske, ni jedan nije znao da odgovori."

Optuženi Miljković je nastavio izlaganje u kom osporava sporazume koje su trojica okrivljenih, Lalić, Hrvatin, Spasojević potpisali sa tužilaštvom i u zamjenu za blaže kazne pristali da otkriju sve što znaju o kriminlanim djelima ove grupe. Tokom izlaganja, Miljković citira članove zakona, krivična djela.

  • Miljković: "Hrvatin ne zna ni kada je pisao svesku, ni šta je pisao, ni kome je predao. Najvažnije, imamo tužioce koji znaju da priznaje. U sporazumu se Hrvatin saglasio da mu bude oduzeto 10.000 eura koliko mu je oduzeto prilikom pretresa kuće. Na moje pitanje šta mu je policija pronašla, da li je neki novac oduzet, on je rekao da nije. To znači da je sporazum falsifikovan. Zbog svega što sam naveo, sporazum je nezakonito i treba da ga ukinete. Ja sam podnio krivične prijave protiv sudija i Hrvatina."

Miljković je potom prešao na sporazum koji je potpisao Nikola Spasojević, inače njegov kum.

  • Miljković: "Spasojević je naučen da priznaje samo ono što ga pitaju. Sudija Vinka Beraha Nikićević se ovdje pravno obrukala, jer mu je potpisala i za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića koja su tada bila u istrazi i nepoznata za nju. Znači, da rezimiramo, sudija potpisuje dva NN ubistva i još dva, a ne pita ga za oružje."

Miljković je inače kao i Belivuk ošišan skroz na kratko.

  • Miljković: "Spasojević je sklon suicidu, a ovdje se samo smješkaju i glume hrabriše. U pritvoru je plakao, zapisao sam tačno vremena kada su se smijali ovde. Vidjećemo kada se budu zaklinjali ponovo, mogu da predložem svjedoke koji su ga tešili dok je plakao. A sad se smiju ovdje. Lalić je pričao svašta, dokaza o njegovom imaginarijumu koje je izmišljao i imao ih samo u njegovim snovima imam koliko hoćete. Sam kaže da je u svesci i na razgovorima s tužiocem ispričao sve o Aleksandru Gligorijeviću. On jeste optužen za Gligorijevića ali ja nisam. On je rekao da sam ga ja ubio, isjekao, samljeo, prosuo, čistio tragove izvršenja krivičnog djela. Tužilac mu ne vjeruje. Ja sam kao savjestan građanin pisao tužiocu više puta da me sasluša, nije mi odgovorio. Pisao sam i tužiocu Nenadiću, ni on mi nije odgovorio, možda nije nadležan. Navodno ubistvo Mirka Kojića, opisao sebe i još deset ljudi. Tužilac ne tereti ni njega, ni mene ni ovih deset ljudi. Ne priželjkujem da tereti tih deset ljudi, nego mene i Lalića, da dokažem da laže. Možete sudija da se obratite MUP za nestanak Kojića, da vidimo ko laže. Lagao je i da ima dva fakulteta. Pričao je o ubistvu dvojice vlasnika taksija, da sam ja ubio jednom 2015. a drugog 2016. Rekao je da sam jednom izbo nožem, za te imaginarijume ni jedan dokaz nema. To je koliko on duboko može da izmišlja. Onda kaže da smo ja Belivuk i Nebojša Janković otišli u Crnu Goru i vršili krivična djela. Optužnica u Crnoj Gori nas tereti da smo ubili Damira Hodžila i Adisa Spahića."