Region

Požar kod Srebrenice se širi

Autor Milica Mrvaljević Izvor MINA

Šumski požar koji je izbio prije nekoliko dana u Nacionalnom parku "Drina" u opštini Srebrenica i dalje se širi nepristupačnim terenom, strminama i liticama iznad Perućačkog jezera na Drini.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

To je, kako prenosi Slobodane Evropa, potvrđeno agenciji SRNA u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Srebrenica.

Vatrogasci kažu da nije moguće ovaj požar gasiti sa zemlje jer je teren nepristupačan i opasan za ljude, kao i za pristup tehnike. Požar zahvata četinare i nisko rastinje.

Direktor Nacionalnog parka Radomir Pavlović kazao je da su tražili pomoć i da očekuju da će se u gašenje požara uključiti i helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Načelnik za društvene djelatnosti opštine Srebrenica Adem Mehmedović rekao je SRNI da se požar i dalje širi nepristupačnim terenom prema Drini i vrletima i liticama uzvodno, gdje nema nikakve mogućnosti za gašenje.

"Proglasili smo vanredno stanje za mjesnu zajednicu Luka. Jutros smo uputili mehanizaciju prema tom selu da proorava puteve i pravi presjeke u slučaju da vatra krene prema selu. Pripremili smo i objekte za eventualnu evakuaciju stanovništva ukoliko bude potrebe, jer postoji opasnost od velike količine dima u selu", naveo je Mehmedović.

On je dodao da danas očekuje uključivanje helikoptera Oružanih snaga BiH u gašenje ovog požara.

Požari su proteklih sedmica zahvatili nekoliko područja u Bosni i Hercegovini, poput Nacionalnog parka Sutjeska, okolinu Bileće, Maglaja i Kaknja.