Region

"Bilo je užasno, djeca su vrištala i bežala iz učionice": Nastavnik kog je učenik gađao klupom u lošem stanju

Autor Aleksandra Virijević

Nastavnik kog je učenik gađao klupom pušten je na kućno liječenje, ali se nalazi u veoma teškom stanju.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Bilo je strašno, djeca su izletjela iz učionice vrišteći, a nastavniku je kolega ukazao pomoć dok nije došla Hitna. Jedva su zaustavili krvarenje. Odvezen je u UKC Niš", ispričali su svedoci napada učenika na prosvjetnog radnika u Prokuplju.

Dječak je iz čista mira tokom časa, nakon što ga je nastavnik upitao da li ima svesku potrebnu za nastavu, počeo da viče, a onda je i bacio klupu na nastavnika. Klupa je pala nastavniku na lijevu nogu i polomila mu palac. U momentu kada se nastavnik sagnuo da skloni klupu, učenik je bacio i stolicu, ali je ona, na sreću, preletela i nije nanela dodatne povrede.

Dok je nastavnik pokušavao da se zaustavi krvarenje na otvorenom prelomu, učenik je i dalje vrištao.

"Policajci koji su došli nisu mu prilazili jer trenutno u Policijskoj upravi Prokuplje nema inspektora koji je zadužen za rad s maloletnicima", pričaju svjedoci.

Prosvjetni radnik je nakon ukazane pomoći u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu pušten na kućno liječenje. O ovom strašnom događaju nije želeo da govori za medije. Samo je poručio da se užasno osjeća, da je u veoma teškom stanju, ne samo fizičkom nego i psihičkom, da je na bolovanju i da nije sposoban za bilo kakav razgovor.

Prema saznanjima, i prije godinu dana učenik je imao sličan ispad i tada je zbog toga bio suspendovan, te je određeno vrijeme nastavu pratio onlajn. On je prebačen iz druge osnovne škole jer je preporuka bila da promeni sredinu. Sa ovim slučajem su upoznati i Centar za socijalni rad u Prokuplju i svi nadležni. Za raniji slučaj se tražilo i mišljenje lekara i stručna procena je bila da je s djetetom sve u redu.

Učenici kažu da su njegovi ispadi svakodnevni, uprkos tome što se s njim dosta radilo putem instrumenata koji su školi dostupni. Obrazovnu instituciju u kojoj se napad desio juče je tokom prepodneva posetio i načelnik Školske uprave Niš Predrag Nešović. Posle sastanka s rukovodstvom škole nije davao izjave.

Prosvjetni radnici održali vanredni sastanak

Održano je vanredno nastavničko veće, na kom su prosvetni radnici osudili napad na svog kolegu i dogovoreno je da se nadležnim institucijama uputi preporuka, odnosno predlog da stručne službe obave razgovor sa učenikom i da mu se, ukoliko bude potrebno, pruži adekvatna pomoć.

Kako se nezvanično saznaje, pokrenut je postupak, obaveštene su sve nadležne službe, uzete izjave svih svjedoka, a u slučaj se, pored policije, uključilo i nadležno tužilaštvo u Prokuplju.

Direktorka škole rekla je da je ovo izvan moći škole.

"Tražili smo adekvatno zbrinjavanje, ali nije bilo reakcije Centra za socijalni rad. Škola i Školska uprava su uradili sve po protokolu, ali poenta je izostanak reakcije drugih resora koji treba da pomognu. Reakcije tog učenika su iznenadne i bez najave i bile su česte u prošloj školi. Nije bitno ko mu se nađe na putu, mogao je biti umesto nastavnika neki đak", rekla je direktorka.

Predsednik Opštinskog odbora Sindikata prosvetnih radnika Prokuplja Mihajlo Prelić istakao je da traže hitnu i odlučnu reakciju svih institucija povodom ovog napada, kao i hitnu promenu Krivičnog zakonika.

"Očigledno je da se talas nasilja nad nastavnicima u Srbiji raširio poput epidemije. Sada živimo u iščekivanju sledećeg napada, novog ponižavanja, povređivanja", istakao je on.

Možda će vas zanimati