Region

Majka Koste Kecmanovića nema da plati advokate: Porodica u velikim finansijskim problemima

Autor Aleksandar Blagić

Majka dječaka ubice (14) nalazi se u teškim finansijskim problemima.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Printscreen/Facebook/Espreso/Tamara Trajković

Majci maloljetnog dječaka ubice (14) koji je, kako je utvrđeno istragom, počinio zločin u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, izvršitelji su nedavno zaplijenili automobil “fijat 500”, koji će biti prodat. Odbijaće joj se i polovina plate kako bi se naplatili troškovi advokata i 27 članova porodica ubijenih u masakru od 1,388 miliona dinara u postupku blokade njene imovine.

Kako kaže njen zastupnikć, advokat Marina Ivelja, riječ je o trošku za pisanje podneska, kojim je advokat oštećenih Ognjen Božović predložio Višem sudu u Beogradu da joj se uvede privremena mjera blokade cijele imovine. "U katastru je stavljena zabelješka o zabrani otuđenja i opterećenja nepokretnosti, popisani su njen nakit, hartije od vrijednosti i novac i sve je blokirano, kako bi se iz tih sredstava namirili oštećeni, ukoliko sud tako presudi", kazala je Ivelja.

Nakon tog saznanja, advokat roditelja dječaka ubice je tražio da mu se odmah isplati naknada za pisanje podneska i ona po advokatskoj tarifi iznosi 1,388 miliona dinara, jer on zastupa 27 osoba. Majka dječaka ubice to nije platila, jer nije mogla, sve joj je blokirano i zato joj je izvršitelj uzeo automobil, koji ne može da pokrije te troškove, pa joj se odbija i pola plate.

Ivelja kaže da se majci dječaka ubice već godinu dana, odnosno od kada joj je blokirana imovina uzima pola plate i stavlja u depozit, pa je od tog novca i onog koje već stoje na računima mogao da se naplati trošak podneska, ali je izvršitelj odlučio da joj uzme automobil. Advokat majke dječaka ubice dodaje da su se oni žalili da se prije kraja sudskog postupka ne naplaćuju ti troškovi, jer šta će se desiti ako možda presudom u parnici bude odbijen tužbeni zahtjev oštećenih, ali je sud tu njihovu žalbu odbio i donio rješenje da majka dječaka ubice plati troškove podneska advokata i oštećenih za blokadu njene imovine sa kamatom, pišu "Novosti".

"Božović je sada tražio i da mu se isplati 558.900 dinara troška, jer je morao da piše izvršitelju predlog za izvršenje. Mi sve vrijeme ukazujemo da će ogromni sudski i advokatski troškovi da 'pojedu' imovinu tuženih i da na kraju neće ostati da se naplate žrtve, ako sud prihvati njihove zahtjeve za odštetu", objasnila je Ivelja.

Da bi se naplatili troškovi ovih podnesaka predloženo je da se zapleni i garaža u Beogradu majke dječaka ubice, ali ona još nije uzeta za prodaju, kao i da se uzme dio novca sa računa u bankama. Punomoćnik 27 porodica advokat Ognjen Božović kaže da se mijenjaju teze i da ovi troškovi nemaju veze sa ishodom parnice u kojoj su porodice tužile porodicu dječaka ubice i školu za nadoknadu nematerijalne štete usled pretrpljenog bola i straha zbog gubitka bliske osobe.

"Ovo su troškovi drugog sudskog postupka za privremenu mjeru, koji je okončan. Ona je prouzrokovala taj postupak, kada je počela da sakriva i prenosi imovinu, pa smo mi morali da ga pokrenemo. Sud je našao da je taj naš predlog osnovan, jer je iz radnji majke dječaka ubice proizilazila opasnost da će skloniti imovinu i usvojio privremenu mjeru njene blokade i zabrane otuđenja i naložio stranci, koja je izgubila taj postupak da plati troškove. Da je sud smatrao da nema osnova da se usvoji privremena mjera, mi bismo njoj platili troškove. Ovo je bio odvojeni postupak od parnice", objasnio je Božović.