Region

Mladić iz BiH čuvar irvasa u Finskoj: Po cio dan napolju, a temperatura -30! Ljeti radi drugi uzbudljiv posao

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Amar Alagić iz Bihaća sve je samo ne običan mladić. On je ljeti skiper i turistički vodič na rijeci Uni, a zimi je vodič, lovac na polarnu svjetlost i čoban na farmi irvasa u najsjevernijem djelu Finske.

Izvor: Facebook
Izvor: Facebook

Odrastanje uz Unu me navelo da se počnem baviti sportovima na vodi, ali i to što je moj otac bio vodič na divljim vodama. Godine 2016. pokrenuli smo "Una Kayak Safari', agenciju za kajak i rafting na Uni. Danas imamo posjete kako domaćih ljudi tako i stranaca iz cijelog svijeta. Ponosan sam što sam uspio spojiti ljubav i posao u jedno i živjeti u tom ritmu - kazao je Alagic za "Avaz".

Izvor: Facebook

Kajak je, dodaje, njegova najveća ljubav te, kad nije sezona na Uni, zajedno sa prijateljima plovi drugim rijekama i otkriva ljepote regije. S obzirom na to da zimi nije baš najugodnije voziti kajak, iako je moguće, to ga je navelo da traži nove izazove... U dalekoj Finskoj.

Jedan od tih izazova prethodne zime bio je sjever Finske, Laponija. Kad mi se pružila prilika, iskreno, bilo me malo strah, ali ipak je to bila prilika koja se jednom u životu dobije i ne odbija. Tako da sam radio kao vodič, imao sam višednevne ture sa studentima - naveo je Alagić.

Budući da sezona sa studentima traje kratko, a on je imao želio da ostane duže kako bi bolje upoznao kulturu Finske, našao je privremeni posao na farmi irvasa, gdje je proveo dva mjeseca.

Rad na farmi mi je mnogo pomogao da upoznam kulturu. Lapland je mjesto gdje živi gotovo 200.000 irvasa, a nastanjuje ga 170.000 ljudi. Svaki dan mi je izgledao drugačije. Jedna tura traje oko tri sata, a dnevno smo imali četiri ture, tako da sam po cio dan bio napolju. Najniža temperatura je bila minus 40, ali samo jedan dan. Januar je bio najhladniji i prosječna temperatura je bila ispod minus 30.