Region

Vulin pravio spiskove onih koji su glasali da je Srbija genocidna, među njima i crnogorski poslanici, nisu dobrodošli

Autor Milica Mrvaljević Izvor Radio slobodna Evropa

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je kao ministar policije i direktor BIA po zakonu i savjesti pravio spiskove onih koji nisu dobrodošli u Srbiju, dodajući da žali što im se nije više posvetio.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Spiskove sam pravio ja, kao ministar policije i direktor BIA po zakonu i po savjesti i žalim što im se nisam više posvetio, jer vidim koliko ološa je nepravedno zaboravljeno. Aleksandar Vučić o tome nije bio pitan niti je trebao da bude", naveo je Vulin u saopštenju na zvaničnom sajtu svoje stranke Pokret socijalista.

Rekao je da je na spisak uz mjeru 'obavezno zadržavanje i pojačana kontrola' stavio i poslanike iz Skupštine Crne Gore koji su glasali da je Srbija genocidna.

Reagujući na prašinu koja se u javnosti digla nakon što je Hrvatska pjevačica Severina Vučković nekoliko sati zadržana na granici sa Srbijom jer se nalazila na "spisku za kontrolu", Vulin je naveo da su na listi ljudi koji su pjevali i govorili o Srbiji u lošem kontekstu.

"Na spiskovima koje sam uz naredbu predavao nadležnim organima bilo je stranih državljana koji su u Srbiju dolazili da učestvuju u nasilnim protestima, ali i narko-bosova od kojih i sada strepe od Sarajeva do Prištine i Skoplja, a u Srbiji su im oduzimana vozila i vraćani su pješke preko granice", naveo je Vulin u saopštenju.

Severina je nakon nekoliko sati na granici puštena, ali ona nije htjela da uđe u Srbiju.

"Na ispitivanju su mi bez suvišnih pojašnjenja krenuli postavljati pitanja što mislim o Srebrenici, Oluji, zašto sam podržala demonstracije protiv iskapanja litija i napisala da je to Srbija koju volim. Dotakli su se i Jasenovca, a došli su i do Tuđmana", napisala je Vučković u saopštenju nakon incidenta.

Ona je navela da voli Srbiju u kojoj se protestuje protiv iskopavanja litijuma, ali da neće u Srbiju dolaziti sve dok je na njenom čelu Aleksandar Vučić.

"Volim takvu Srbiju gdje 100 hiljada Srba protestuje zbog zaštite okoliša i da bi sačuvalo svoju zemlju. A onaj koji je trenutačno na čelu Srbije neće mojim maltretiranjem skrenuti pažnju s problema koji more Srbe u Srbiji", napisala je Vučković.

Nakon burne reakcije opozicije u Srbiji, nevladinih organizacija, aktivista i umetnika, oglasili su se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i ministar policije Ivica Dačić koji su naveli da Severina nije bila uhapšena već "zadržana zbog kontrole", te da će spiskovi na osnovu kojih je pjevačica bila zadržana "vjerovatno biti ukinuti u narednim danima".