Region

Makroi ubili Vesnu, sahranili je u koferu! Prošlo je 22 godine, a svijet i dalje u šoku koliko su je zvjerski mučili

Autor Jana Desovski

U Francuskoj su makroi prije 22 godine tri djevojke brutalno mučili, a jedna od njih bila je Srpkinja Vesna.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Nišlija Aleksandar Mirčić osuđen je u Višem sudu u Nišu na deset i po godina zatvora zbog dvije otmice u saizvršilaštvu i jednu otmicu sa smtnim ishodom počinjenih prije 22 godine u Francuskoj.

Presuda je donijeta na osnovu sporazuma o priznanju krivice s Višim javnim tužilaštvom u Nišu koju je potvrdio Viši sud, pa je odluka postala pravnosnažna. On se teretio za surovo zlostavljanje triju žena koje je sa svojim saučesnicima prinudio na prostituciju, te stravičnu torturu prema žrtvama zbog čega je jedna umrla. Mirčić je zbog istih djela u Francuskoj 17. februara 2012. godine osuđen na 30 godina zatvora, ali mu je suđeno u odsustvu jer je pobjegao u Srbiju. Njegov saučesnik Bojan Nikolić nije bio te sreće pa se pojavio pred licem francuske pravde i osuđen je na istovetnu kaznu. Njihov saučesnik Zoran Ranđelović izmakao je pravdi jer je preminuo prije nego što su makroi razotkriveni.

Nikolić i Mirčić su u Francuskoj optuženi da su od 2000. do 2002. godine vodili složenu mrežu prostitucije u Parizu, Nici i Tuluzu. Ukrajinsku državljanku Olgu Sergijenko koju su u bivšoj Jugoslaviji kupili za 5.000 eura, prisilno su odveli u Pariz da bi se bavila prostitucijom. Kako su navele francuske vlasti, ona je odbila da ide na trotoar pa joj je da bi je na to natjerao, jedan od makroa sjekriom odsjekao zglob malog prsta desne ruke. Mramer Kadija je posvjedočila da su je udarali čekićem i zabijali eksere pod nokte da bi je natjerali na poslušnost. Srpkinju Vesnu Radovanović optuženi Bojan Nikolić je sumnjajući da ih je odala policiji zbog čega su tri člana njihove mreže uhapšena, šamarao i udarao po glavi. Usljed pesničenja ona je udarila glavom u dio namještaja i preminula. Nikolić je njeno tijelo stavio u kofer i s Mirčićem odnio u šumu, gdje je zakopao, ali je na suđenju tvrdio da ne zna na kom mjestu, pa je grob nesrećne žene i dalje nepoznat.

Državni tužilac Pjer Olivije Amede Menesme isticao je na suđenju je da se francusko pravosuđe suočilo s organizovanim kriminalom i mafijaškim metodama koje ništa ne poštuju.

"Ono što je zajedničko Kadiji, prostitutki kojoj se Bojan Nikolić predstavljao kao zaštitnik, Olgi kupljenoj kao robinji za pet hiljada eura i Vesni, mladoj konobarici koja je umrla od previše udaraca, a čije tijelo nikad nije pronađeno, bili su ulica, premlaćivanje, zlostavljanje i dehumanizacija. Optuženi su pokazali potpunu nečovječnost, sve naše vrijednosti, apsolutno sve su narušene. Ove tri djevojke su makroi smatrali mašinama, transformisali su ih u proizvodni alat", kazao je tužilac.

Ilustrujući ovu tvrdnju, francusko tužilaštvo je navelo da je svaka djevojka zarađivala između tri do četiri hiljade eura dnevno za mrežu makroa koja je neprekidno radila dvije godine u Parizu, Nici i Tuluzu te da se procjenjuje da su oni od prostitucije zaradili nekoliko stotina hiljada eura koje su poslali u Srbiju.

Francuski mediji koji su izvještavali sa ovog suđenja opisali su Nišliju Bojana Nikolića kao osobu koja nije pokazala nimalo kajanja. Citirali su navode tužilaštva da je Nikolić kao tinejdžer maštao da bude menadžer kompanija koje imaju moć i novac.

"Napustio je školu prije navršene petnaeste godine života da bi započeo kriminalnu karijeru. Vrlo rano je prešao od sitnih krađa i provala na tuče i oružane napade da bi se njegova nečovječnost i arogancija ispoljile i u surovom postupanju prema trima ženama", navelo je francusko pravosuđe.

Nikolić je poricao da je tukao i zlostavljao Olgu i Kadiju dok je Vesnino ubistvo priznao, ali je tvrdio da je usmrtio slučajno odnosno da je prejako ošamario usljed čega je glavom udarila u komad namještaja i preminula. Kako su naveli francuski mediji, nije pokazao nimalo kajanja niti skrušenosti iako je u sudnici bila Vesnina porodica, a izraz lica mu se promijenio tek kada je čuo presudu.

"On samo žali za sopstvenim životom. Nije žalio za Vesnom čije tijelo nije pronađeno, na čiji grob roditelji neće moći da ostave cvijeće. Vjerovatno je bila plave kose kao njena mlađa sestra koja je sjedjela u sudnici u blizini svojih roditelja koji su ćutke pratili riječi mučitelja svoje kćeri", opisao je francuski novinar atmosferu u sudnici.

Poslije šest sati vijećanja porota suda Sena Sen Deni u Bobinjonu Mirčića i Nikolića proglasila je krivima za teško podvođenje, torturu i varvarsko djelo i otmicu. Nikolić je dobio 30 godina robije kolika je izrečena i Mirčiću, koji je označavan kao vođa ove kriminalne grupe, ali kojem je suđeno u odsustvu jer je pobjegao u Srbiju.

Maja 2022. godine Mirčića hapsi srpska policija po potjernici francuskih vlasti. Kako zakonodavstvo Srbije ne dozvoljava izručenje domaćih državljana ni kada se potražuju zbog krivičnih djela, suđeno mu je u Nišu. Njegova odbrana insistirala je na saslušanju žrtava te porodice ubijene Vesne, ali sud nije uspio da pronađe Kadiju i Olgu koje nisu svjedočile ni pred francuskim sudom zbog straha za svoju bezbjednost. Na sud nisu došli ni Vesnini roditelji, jer joj je otac preminuo tokom suđenja, a majka se teško razboljela.

Zbog nemogućnosti da sasluša svjedoke, sud je postupao na osnovu francuske optužnice i dokaznog materijala pribavljenog tokom suđenja u ovoj zemlji. Kako bi se izbjeglo dalje odugovlačenje postupka i pribavila kakva takva pravde za Vesnu i njene sapatnice, sud je odlučio da prihvati sporazum o priznanju krivice koji je ponudila Mirčićeva odbrana i da napravi kompromis oko kazne.