Region

ZAGREB: KEMAL RASTODER SA SLOBODE ČEKA PRESUDU

Autor Vasilisa Grgurević Izvor RTCG

U pitanju je proces u Hrvatskoj protiv optuženih policajaca i pripadnika krimalnog miljea kojima su, kako tvrde istražitelji, odavali povjerljive informacije. Otkriveni su nakon što je razbijena SKY ECC komunikacija.

Izvor: Printscreen

Državljanin Crne Gore Kemal Rastoder, koji se već odavno povezuje s velikim operacijama krijumčarenja droge, sa slobode čeka presudu u Zagrebu, gdje ga istražni organi terete, između ostalog, za krivotvorenje dokumenata. Portalu RTCG je potvrđeno da je Rastoder uhapašen prošle godine u Hrvatskoj, ali da je u međuvremenu pušten jer nije bilo zakonskog osnova da bude držan u pritvoru. Na jednom od suđenja, Rastoder je odbacio sve optužbe.


U pitanju je proces u Hrvatskoj protiv optuženih policajaca i pripadnika krimalnog miljea kojima su, kako tvrde istražitelji, odavali povjerljive informacije. Otkriveni su nakon što je razbijena SKY ECC komunikacija.

Hrvatski mediji ranije su izvijestili da je Rastoder prošle godine u sud doveden uz ogromne mjere obezbjeđenja, ali je pušten u međuvremenu i na suđenja dolazi bez posebne pratnje.

Prema optužnici hrvatskog USKOK-a, policajac Željko Cigula i nekoliko njegovih kolega davali su zainteresovanima, uglavnom državljanima Srbije, Crne Gore i BiH, u zamjenu za mito podatke o raspisanim potragama MUP-a, Šegenskog informacionog sustava (SIS) i Interpola te omogućili nezakonit boravak u EU.

Provjeravali su lične podatke više osoba, a naknadno su s njihovim podacima izrađivana putna dokumenta. Osim toga, optuženi policajci provjeravali su imaju li određene osobe pravne prepreke za prelazak granice, odnosno traži li ih policija i jesu li za njima raspisane potjernice.

Rastoder je do puštanja na slobodu smatran posebno opasnim, pa su ga do sudnice pratili specijalci. Zbog sumnje u povezanost s narko-lancima prema sigurnosnoj procjeni i sam je mogao biti žrtva napada. Protiv njega se vodi više procesa i u drugim zemljama, javio je zagrebački N1 u februaru

Inače, prema ranijem pisanju medija, Rastoder je u ljeto 2004. preživio atentat u Budvi kad je eksplodirala bomba podmetnuta pod njegov "Mercedes". Tom prilikom je zadobio teške povrede. Njegovo ime, po pisanju hrvatskih medija, pominjalo se i u kontekstu veze s narko-bosom Stjepanom Prnjatom, a traže ga crnogorska policija i tajne službe.

"Povezuju ga i sa grupom koja je iz Južne Amerike organizovala transport veće količine opojne droge kokain u luku Roterdam i njen transport do belgijskog grada Arlon, gdje je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Holandije i Luksemburga nedavno zaplijenjeno ukupno 115 kilograma te droge", naveo je N1 ranije.

Rastoderova veza sa policajcem Cigulom otkrivena je dešifriovanjem SKY ECC komunikacije. Iako je dobrana tražila da se provjeri na koji je način USKOK došao do te komunikacije, odnosno kako se doznalo da se ona nalazi na serverima u Francuskoj i da se radi baš o Ciguli, Rastoderu i ostalim optuženima, sud je taj zahtjev odbio, prenio je N1.