Region

DESETINE HILJADA LJUDI PROTESTUJU U BEOGRADU PROTIV RUDARENJA LITIJUMA

Autor Marija Petrović

Protest protiv rudarenja litijuma i projekta "Jadar" kompanije "Rio Tinto" održava se ove subote u Beogradu.

Izvor: Kurir/Petar Aleksić

U Beogradu se od 19 časova na Terazijama održava protest protiv rudarenja litijuma i kompanije "Rio Tinto", koja planira iskopavanje tog minerala na teritoriji doline Jadra, na istoku Srbije.

Građanima se obratila glumica i moderatorka skupa, Jelena Stupljanin, a govorile su i Ljiljana Brajović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i glumica Svetlana Bojković, kao i naučna savjetnica beogradskog Instituta za hemiju Dragana Đorđević.

Zlatko Kokanović, predsjednik udruženja "Ne damo Jadar", obratio se potom okupljenima i saopštio informaciju da će u nastavku protesta biti organizovana šetnja do beogradskog mosta Gazela. Potom su okupljeni pozvani da se podijele u dvije kolone i da dio krene ka Prokopu, a dio ka željezničkoj stanici na Novom Beogradu.

Današnji protest biće poslednje u nizu okupljanja građana započetih krajem juna u Srbiji, povodom najava otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra. Pre skupa u Beogradu održavani su protesti u nekoliko desetina gradova u Srbiji - između ostalih u Šapcu, Valjevu, Novom Sadu, Nišu i Smederevu.

Srbija i EU potpisale su sredinom jula Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima. Tema rudarenja i ekstrakcije tog minerala izaziva veliku pažnju proteklih godina, i povodom nje oglašavali su se eksperti govoreći o samim procesima i njihovom dejstvu na životnu okolinu, ali i pojedinci koji su iznosili netačne ili neproverene informacije.

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je ove nedelje da je potencijalno rudarenje litijuma u Srbiji udaljeno najmanje 24 mjeseca, i da je potrebno da se u tom periodu dobiju odgovori na sva pitanja o zaštiti zdravlja stanovništva, zaštiti životne sredine i ekonomskim interesima za Srbiju.