Region

EVROVIZIJA ODBILA UČEŠĆE KOSOVA

Autor Dragana Tomašević

Kosovo neće učestvovati na Pjesmi Evrovizije 2025. godine, objavljenoj je na društvenoj mreži X.

Izvor: YouTube/Printscreen/Eurovision Song Contest

Kosovski nacionalni emiter RTK nije dobio poziv od Evropske radiodifuzne unije (EBU) da učestvuje na takmičenju za Pjesmu Evrovizije 2025. u Švajcarskoj.

Prema objavi naloga "Eurovision Kosovo" na platformi X, nekadašnjem Tviteru, EBU nije dao zeleno svijetlo.

"EBU primjenjuje dvostruke standarde. Prvo za Kosovo zahtevaju punopravno članstvo u EBU prije nego što dozvole učešće na Evroviziji, a onda nas ne prihvataju iz političkih razloga, iako RTK ispunjava sve potrebne uslove", stoji u saopštenju Eurovison Kosovo koje su objavili na svom nalogu na društvenoj mreži X.

Zvanični sajt muzičkog takmičenja se nije oglašavao ovim povodom.

Švajcarac Nemo je odnio pobjedu ove godine:

Po proglašenju nezavisnosti od Srbije 2008, Kosovo je više puta pokušalo da se priključi Pjesmi Evrovizije. 2008, Radio-televizija Kosova (RTK) pokušava da uđe u EBU i da se priključi Evroviziji 2009, ali bez rezultata.  2013, zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi izjavio je da misli da će RTK postati aktivan član EBU na vrijeme, kako bi se priključilo takmičenju 2014, ali se to nije desilo.

Godinu dana kasnije Selimi je tvitovao da će Kosovo učestvovati 2016. godine, što je EBU osporio. Ovaj trend pokušaja debitovanja na takmičenju se nastavio do 2020. godine, kada je EBU glasanjem ponovo potvrdio da je preduslov za članstvo u EBU članstvo u Internacionalnoj telekomunikacijskoj uniji.

RTK je krajem 2023. godine organizovao Festivali i Këngës (FiKK), takmičenje istog imena kao i albansko (FiK) koje se održava više od 60 godina, a koje Albanija koristi kao izbor svoje pjesme za Evroviziju, u nadi da će se FiKK ubuduće koristiti kao izbor kosovske pjesme za Evroviziju. EBU je pohvalio ove napore RTK, a FiKK će se održati po drugi put, vjerovatno krajem ove godine.