Region

UHAPŠEN BIVŠI ČLAN CRVENIH BERETKI! Osuđen za ubistvo na Vračaru, specijalci ga opkolili u Tuzli

Autor Aleksandar Blagić

U Tuzli je uhapšen bivši pripadnik Crvenih beretki Predrag Ratković.

Izvor: Kurir/printscreen

Plaćeni ubica i bivši pripadnik Crvenih beretki Predrag Ratković uhapšen je u Tuzli. Njega su u petak uveče identifikovali inspektori obavještajnog odjeljenja, nakon čega su specijalci sproveli akciju u blizini Hotela Tuzla.

Petković je posjedovao papire na ime Nenad Dragosavac. Kod njega u momentu hapšenja nije pronađeno oružje. Bez obzira na to, Ratković će biti predat Tužilaštvu Tuzlanskog kantona koje bi trebalo odlučiti o njegovoj daljoj sudbini.

U martu ove godine Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Predraga Ratkovića na 16 godina zatvora za krivična djela ubistvo u saizvršilaštvu, neovlašćeno korištenje tuđeg vozila u sticaju sa krivičnim djelom posebni slučajevi falsifikovanje isprave. On je osuđen zajedno sa Stefanom Blagojevićem, takođe bivšim pripadnikom Crvenih beretki, zbog ubistva Vladimira Bjelanovića u decembru 2015. godine u Mileševskoj ulici na Vračaru.

Ratković je, kako se navodi u potvrđenoj presudi, u noći između 7. i 8. decembra ukrao “golf” i registarsku tablicu, a potom 9. decembra 2015. Stefana Blagojevića tim automobilom dovezao do Mileševske ulice. "Blagojević je izašao iz vozila u kojem se nalazio na mjestu suvozača i u neposrednoj blizini čekao da izađe iz zgrade oštećeni, te kada je oštećeni izašao iz zgrade u društvu svoje trudne vanbračne supruge T.M. i ušao u vozilo marke „Reno“ koje je bilo parkirano i u trenutku kada je sjeo na mjesto vozača, a T.M. na mjesto suvozača, prišao prednjoj strani vozila i držeći obijema rukama koje su bile ispružene ispred njegovog tijela ispalio dva projektila iako je vidio da T.M. sjedi na mjestu suvozača. Blagojević je potom prošao između parkiranih automobila, prešao ulicu i vratio se u automobil u kojem ga je čekao Ratković", navodi se u presudi.

Ranjeni Bjelanović je, kako se dodaje, uspio da izađe iz automobila i počne da bježi Mileševskom, ali ga je Blagojević stigao i u njega ispalio još 19 hitaca. U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se da sud smatra da je postojao dogovor između okrivljenih da ubiju Bjelanovića.

"Okrivljeni Ratković je u bitnom doprinio izvršenju ovog krivičnog djela po očiglednom dogovoru prvo pribavljajući na opisani način vozilo 'Golf', a zatim tablice sa drugog 'Golfa', kratko vrijeme prije planiranog i sprovedenog izvršenja krivičnog djela, a sve radi njihove teže identifikacije i prikrivanja tragova, te vozeći ovaj 'Golf' sa mesta izvršenja i sa evidentnom ulogom da se vozila 'Golf' na neki način oslobodi u toku sljedeće noći, a u čemu je bio spriječen blagovremenom intervencijom policije", navodi se, između ostalog u odluci Apelacionog suda.

Prije ove osude, Ratković i Blagojević su bili osuđeni na po 30 godina, ali je Apelacioni sud ukinuo ovu presudu. U ponovljenom postpku Ratković je kao saizvršilac dobio 16 godina, a Blagojević 20 godina zatvora. Presuda je u martu postala pravosnažna. Bez obzira na to Ratković je na slobodi, a za njim nije bila raspisana ni potjernica.

Izvor: Kurir/printscreen

Osim presude za ubistvo Bjelanovića, Ratković je osuđivan i za pokušaj ubistva. Mediji u Srbiji su ga dovodili u vezu sa bajkerskom kriminalnom skupinom "Banditosi", navodeći da je u pitanju plaćeni ubica. Ratković je bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije, odnosno crvenih beretki kojima je komandovao Milorad Ulemek Legija.

Ratković je tokom rata u BiH bio pripadnik jedinice 'Vukovi sa Drine', koje su zvali i 'Crvene beretke', i tu je i stekao vještinu baratanja oružjem. Bio je blizak sa Boškom Radonjićem, jednim od vođa srpskog podzemlja, a posjlednjih godina i sa bajkerskim grupama. Najprije sa ‘Hells angels’ i njihovim vođom Miljanom Vukovićem. Međutim, prošle godine Ratković je došao u sukob s ‘Anđelima’, posvađao se s Vukovićem, nakon čega se priključio suparničkoj ekipi ‘Banditosima'”, pisali su ranije beogradski mediji, pozivajući se na izvore iz MUP-a Srbije.