Region

NAJPOTRESNIJI TRENUTCI SUĐENJA UROŠU BLAŽIĆU: Ukradene su minđuše i patike sa tijela žrtava!

Autor Ivana Vlajković

Najpotresniji trenuci suđenja Urošu Blažiću.

Izvor: TV Pink/Printscreen/MONDO/stefan stojanović/Kurir/Nenad Kostić

Pripremno ročište u postupku protiv Uroša Blažića, optuženog za masovno ubistvo u selima Dubona i Malo Orašje, koje je trebalo da se održi u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, ponovo su obilježile potresne, dramatične scene, ali i problemi u organizaciji samog sudskog procesa.

Današnje pripremno ročište bilo je zakazano za 10.00 časova u specijalnoj sudnici koja se nalazi usred Okružnog zatvora u Beograd. Ova odluka usledila je nakon što je u Višem sudu u Smederevu prilikom održavanja prethodnog ročišta u maju došlo do incidenta jer su roditelji ubijenih nasrnuli na Uroša Blažića u trenutku kada su ga stražari i policija, zajedno sa njegovim ocem, uveli u sudnicu.

Zbog toga je odabrana sudnica za koju se vjerovalo da će osigurati bezbjednost svih učesnika u postupku, posebno imajući u vidu da je napravljena upravo za suđenja opasnim kriminalcima za koje se strahuje da bi mogli pobjeći, nekoga povrjediti i slično. Međutim, nešto prije 10.00 časova, unesrećene roditelje i članove porodice je ispred Okružnog zatvora u Beogradu dočekao najblaže rečeno hladan tuš.

Kako je samo njih sedmoro dobilo poziv da prisustvuje, ostalima je rečeno da ne mogu ući u zatvorsku sudnicu. Tada je nastao opšti haos, roditelji su glasno negodovali i tražili od nekoga da izađe i objasni im zbog čega ne mogu da uđu.

"Kako vas nije sramota, neka neko izađe i objasni", moglo se čuti među roditeljima koji su isticali da žele da vide ubicu svoje djece.

Ovakav tretman članovi porodica ubijenih smatraju kao vid zaštite Uroša Blažić, a advokat Stefan Stefanović potvrdio je nakon suđenja da će naredno ročište biti održano u drugoj sudnici.

"Nezvanično smo saznali da će biti u Palati pravde, ali je problem što tamo nema barijera između publike i okrivljenih. Glavni pretres je zakazan za 21. avgust, dokazi predloženi sada i moguća dopuna, okrivljeni su se preliminarno izjasnili. Blažić je u potpunosti krivicu priznao. Otac se izjasnio da nije kriv. Uroš Blažić je rekao da ne zna šta ga je obuzelo tih dana i te noći", kazao je okupljenim novinarima advokat Stefanović.

Roditelji ubijenih mladića i djevojaka na suđenje Urošu Blažiću došli su odjeveni u crne majice na kojima su sa prednje strane likovi njihove djece, dok su na leđima imali ispisana imena. Oni koji nisu nosili takvu majicu, bili su obučeni u crnu garderobu. Kao i prilikom prethodnih susreta oni su jedni druge tešili i podržavali.

"Ukradene su zlatne minđuše sa tijela K. P. ukradene su minđuše i patike sa još jednog djeteta. Štite Blažića! Moje dijete je izašlo posle 14 mjeseci iz bolnice, ostaće invalid i psihički i fizički", rekla je Milica Ivković, majka ranjenog mladića.

Među okupljenima su se našli roditelji K. i M. Panić, brata i sestre koje je Blažić ubio u svom bezumnom, krvavom piru. Saša Panić je ovog puta došao obučen u uniformu svog sina, koji je inače bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Uprkos tome što je przinao krivična djela koja mu se stavljaju na teret i ubistvo devet osoba i ranjavanje više njih, Blažić će, ukoliko bude osuđen, moći da dobije samo 20 godina zatvora jer je u trenutku izvršenja krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret bio mlađi punoletnik, tačnije nije imao navršenu 21 godinu. Ovakav podatak izazvao je uznemirenje ne samo među ožalošćenim porodicama, već u cijeloj javnosti.

Sa druge strane, Blažićev otac Radiša tereti se da je izvršio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i ekskluzivnih naprava u sticaju sa krivičnim delom teško djelo protiv opšte sigurnosti. Tužilaštvo smatra da je stariji Blažić u svojoj kući nelegalno držao oružje kojim je počinjen masakr. U njegovoj kući pronađena je veća količina oružja, a on je na pripremnom ročištu negirao krivična dela koja mu se stavljaju na teret.

"Teško djelo protiv opšte sigurnosti se okrivljenom Radiši Blažiću stavljaju na osnovu njegovih DNK tragova pronađenih na oružju koje je njegov sin, Uroš Blažić, koristio kada je zapucao na ljude koji su popravljali ogradu na ulasku u selo Dubona", nezvanično je ranije kazao izvor.