Region

Premješta se suđenje Urošu Blažiću? Samo dvije porodice ušle u sudnicu, roditelji burno reagovali zbog ove odluke

Autor Aleksandra Virijević

Suđenje Urošu Blažiću, osumnjičenom za masakr kod Mladenovca, započelo je u sudnici Centralnog zatvora u Beogradu.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Pripremnom ročištu pred početak masovnom ubici iz Mladenovca Urošu Blažiću, koje se održava u sudnici Centralnog zatavora, danas prisustvuju samo dvije porodice žrtava.

Kako Kurir saznaje, pozive da dođu na ročište dobile su porodice ubijenih Nemanje Stevanovića i Lazara Milovanovića i njima je, pošto su prošli strogu bezbjednosnu kontrolu dozvoljeno da uđu u najbezbjedniju sudnicu u Srbiji. Ostali roditelji, kojima nije omogućeno da prođu kroz prijavnicu i kapiju Okružnog zatavora u Bačvanskoj ulici u Beogradu, revoltirano su pozvali sudiju da izađe i objasni im. Međutim, posle nekog vremena roditelji su se umirili i odlučili da kraj suđenja dočekaju na ulici. Među porodicama koje nisu uspjele da uđu je i Saša Panić, otac ubijenih Kristine i Milana Panića.

"Zamolili su nas da se strpimo do sledećeg suđenja, da se ovo sada ne bi odložilo. Pričao sam upravo sa upravnikom zatvora, mi imamo pravo i sada da uđemo, ali da ne bismo prekidali sada suđenje, ostaćemo ovdje. Mislim da je tako i bolje", prenio je Saša Panić molbu upravnika porodicama i dodao da je on naveo da bi sledeće suđenje trebalo da se održi u nekoj većoj beogradskoj sudnici kako bi mogli svi da prisustvuju.

Milosav Todorović, otac ubijenog Dalibora rekao je prisutnim novinarima da porodice ne mogu da prisustvuju jer je sudnica mala i da je dobio odgovor od ministarke pravde Maje Popović.

"Ministarka mi je upravo objasnila, jer sam joj se ranije obratio pismom, da je sudnica mala i da u njoj ima samo sedam mjesta za oštećene i da zbog toga ne možemo svi da uđemo", rekao je Todorović.

Milica Ivković, majka jedne od preživjelih žrtava Uroša Blažića, revoltirana zbog toga što nije mogla da uđe, burno je reagovala i protestvovala zbog toga što su samo dvije porodice unutra da prate suđenje.

"Moje dijete je posle 14 mjeseci i 10 dana izašlo iz bolnice i još uvijek ne može noramalno da stane na nogu. Borba i oporavak još traju. Njegov život više ne može da bude noramalan, ima psihičke traume i zauvijek će biti invalid. Zašto ne mogu da budem unutra", protestvovala je majka ispred kapije zatvora.

Podsjetimo, suđenje Urošu Blažiću trebalo je da se održava u Višem sudu u Smederevu, ali je zbog bezbjednosti prebačeno u sudnicu Okružnog zatvora u Beogradu.

"Ukoliko bude procijenjeno da je neophodna veća sudnica, jedina mogućnost je da se Urošu Blažiću ubuduće sudi u sudnici broj 1 Specijalnog suda u Beogradu", navodi izvor Kurira.