Region

CRNA GORA POMAŽE U GAŠENJU POŽARA U MAKEDONIJI

Autor Anđela Vukčević

Prema informacijam Centra za upravljanje krizama , u posljednja 24 sata u Sjevernoj Makedoniiji je izbio je ukupno 31 požar na otvorenom, od čega je 12 požara i dalje aktivno.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U Sjevernu Makedoniju su juče u prepodnevnim satima iz Turske stigla su dva "er traktora" i jedan helikopter, koji aktivno rade na terenu na gašenju požara.

Prema informacijam Centra za upravljanje krzama (facebook.com/CUKnaRSM), u posljednja 24 sata u Sjevernoj Makedoniiji je izbio je ukupno 31 požar na otvorenom, od čega je 12 požara i dalje aktivno.

Sjednicom Upravljačkog odbora na kojoj je tvrđena potreba za aktiviranjem međunarodnih mehanizama za pružanje pomoći avionima, koji će biti uključeni u gašenje požara koji su ovih dana zahvatili Sjevernu Makedoniju, predsjedavao ministar unutrašnjih poslova Toškovski, a prisustvali su i ministar odbrane Vlado Misajlovski i ministar spoljnih poslova Timčo Mucunski.

U saopštenju sa sjednice se ističe da su ministri izrazili zahvalnost prijateljskim zemljama koje Sjevernoj Makedoniji pomažu u suzbijanju požara.

Državama koje pomažu Sjevernoj Makedoniji u borbi sa brojnim požarima zahvalio je i evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

"Kao odgovor na vanrednu situaciju u šumskim požarima u Sjevernoj Makedoniji, mobilisali smo pomoć preko Mehanizma civilne zaštite EU. Zahvaljujem se Srbiji, Sloveniji i Turskoj na brzoj ponudi za pomoć, raspoređujući ukupno četiri helikoptera i dva aviona za pomoć u gašenju požara", napisao je Lenarčić juče na društvenoj mreži Iks.

Kako su prenijeli makedonski mediji, osim te tri zemlje pomoć Sjevernoj Makedonini u gašenju požara stići će i iz Hrvatske.

"Na osnovu Naredbe potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra odbrane Ivana Anušića, avionu kanader (Canadair CL-415) iz sastava protupožarnih specijalnih snaga sa dvije posade odobreno je pružanje humanitarne pomoći u gašenju požara u Republici Sjevernoj Makedoniji", saopštilo je hrvatsko ministarstvo odbrane.