Region

POTPUNA ZABRANA KRETANJA ŠUMAMA U SJEVERNOJ MAKEDONIJI

Autor Milica Mrvaljević Izvor MINA

U Sjevernoj Makedoniji danas je uvedena potpuna zabrana kretanja u šumama i po šumskom zemljištu.

Izvor: Profimedia

Tu zabranu je uvelo makedonsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na zahtjev Javnog preduzeća Nacionalne šume, zbog, kako se navodi, povećane opasnosti i prevencije pojave šumskih požara na otvorenom prostoru.

Kako je saopštilo Ministarstvo, potpuna zabrana kretanja u šumama i po šumskom zemljištu uvodi se na teritoriji kojom gazduje Javno preduzeće Nacionalne šume, počinje od 15. jula i trajaće do dana ukidanja od šest do 20 sati.

Potpuna zabrana kretanja u šumama, precizira se, trajaće do procjene da je smanjen rizik od šumskih požara, a kretanje u šumama biće dozvoljeno samo uz pismeno odobrenje podružnica preduzeća Nacionalne šume, za područje kojim gazduju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Za nepoštovanje ove potpune zabrane kretanja u šumama i šumskom zemljištu, fizička lica koja budu zatečena u kretanju u šumi i šumskom zemljištu, u skladu sa članom 106. Zakona o šumama, kazniće se novčanom kaznom od 1,5 do dvije hiljade EUR u denarskoj protivvrijednosti", navelo je Ministarstvo.

U Sjevernoj Makedoniji je 13. jula proglašena krizna situacija zbog požara u trajanju od 30 dana na teritoriji cijele države.

Centar za upravljanje krizama je objavio da je jutros na teritoriji države bilo aktivno ukupno devet požara, kao i da su u pomoć iz Turske stigla dva protivpožarna aviona i jedan helikopter.