Region

BLAŽIĆU SUDE U ZATVORU, ADVOKAT OTKRIO REAKCIJU RODITELJA UBIJENIH

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Suđenje Urošu Blažiću koji je optužen da je 4. maja prošle godine ubio devet, a 12 žrtava teško ranio, zakazano je za 26. jul i biće održano u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, gdje su mjere obezbjeđenja na najvišem mogućem nivou.

Izvor: Nenad Kostić

S jedne strane, s obzirom na mjere obezbjeđenja koje su jako visoke s obzirom da je suđenje iz Višeg suda u Smederevu prenešteno u sudnicu Okružnog zatvora, roditeljima je to ipak olakšavajuća okolnost - kaže Stefanović za Kurir i dodaje:

Opuženi, oštećeni, punomoćnici i branioci, svi ulazimo na različite ulaze, a postoji čak pet krugova provjere bezbjednosti. S te strane, da neće morati da im budu blizu i da će biti u odvojenim djelovima sudnice koja su zastakljena, svakako je bolje.

Kako nam je objasnio, sa druge strane, očekuje se da je bez obzira na sve za njih ovaj proces jako emotivan.

Svakako je da to nije dovoljno kako bi za njih ovo bilo na bilo koji način "lako". Naboja emocija će sigurno biti. Ipak, zadovoljni smo što je zakazano i ročište nakon ovoga koje će se održati u avgustu i taj ritam je za porodice zadovoljavajući, očekujemo da bude osuđen u najkraćem roku - rekao nam je advokat Stefanović.

Izvor: Nenad Kostić

Da podsjetimo, i pored svih bezbjednosnih provjera na ulazu u zgradu smederevskog suda tog 23. maja, ali i detaljnog pretresa ulaska svakog člana koji je dobio poziv da prisustvuje pripremnom ročištu u samu sudnicu, došlo je do incidenta. Nakon što su svi već ušli u sudnicu, okovani lancima na rukama i nogama, i sa pancirima na sebi pognute glave u pratnji deset čuvara ušli su u sudnicu okrivljeni. Međutim, kada su ožalošćeni vidjeli ubicu svoje djece skočili su ka njemu.

Stražari su odmah reagovali i trčećim korakom odveli okrivljene u sigurnu prostoriju koji su se u nekoliko navrata okretali da vide šta se dešava.

Nekolicina čuvara ostala je da svojim tijelima zadržava roditelje žrtava u sudnici, a u pomoć su im pristigli ostali čuvari koji su pravili štit na vratima prostorije.

Drama je trajala svega 15 sekundi! Kada su roditelji vidjeli okovanog ubicu svoje djece onako emotivno, besno i slomljeno su reagovali. Nastala je galama i cika, čula se treska srušenih stolica i stvorila se nevjerovatna gužva, a pojedine majke počele su da padaju kao pokošene kada su vidjele ubicu svoje djece. Scena je bila jeziva, neke od žrtve koje su teško povrijeđene u maskaru počeli su da plaču i da se tresu, jer su se opet sreli "oči u oči" sa ubicom - naveo je ranije naš sagovornik.